ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βρέθηκαν τα θρυλικά κόκκινα γοβάκια της Τζούντι Γκάρλαντ από το Μάγο του Οζ

Βρέθηκαν τα θρυλικά κόκκινα γοβάκια της Τζούντι Γκάρλαντ από το Μάγο του Οζ
Astrid Stawiarz/Getty Images

Τα θρυλικά κόκκινα γοβάκια που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ στην κλασική ταινία «Μάγος του Οζ» τού 1939 βρέθηκαν 13 χρόνια μετά την κλοπή τους από προθήκη μουσείου στην ιδιαίτερη πατρίδα της ηθοποιού, στη Μινεσότα.

«Πετύχαμε τον πρώτο μας στόχο, τον εντοπισμό των παπουτσιών και γι’αυτό είναι μία υπέροχη μέρα. Ωστόσο, δεν έχουμε τελειώσει», ανέφερε ο εισαγγελέας της Βόρειας Ντακότα, Κρίστοφερ Μάιερς, διευκρινίζοντας πως υπολείπεται η σύλληψη τού ή των υπαιτίων.

Τα συγκεκριμένα γοβάκια είναι το ένα από τα (τουλάχιστον) τέσσερα ζευγάρια που φόρεσε η Τζούντι Γκάρλαντ στο θρυλικό ρόλο της Ντόροθι.

«Υπάρχει ένας κάποιος ρομαντισμός σ’αυτού του είδους τις υποθέσεις, όμως τελικά ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για κλοπή», τόνισε ο Μάιερς: «Αυτού του είδους η πολιτιστική κληρονομιά είναι σημαντική για όλους μας. Αντανακλά την κουλτούρα, συγκρατεί τη μνήμη μας, αντικατοπτρίζει τις αξίες μας».

GettyImages 134985094

Τα κόκκινα γοβάκια είναι 38 νούμερο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η αξία τους σε δημοπρασία θα μπορούσε να φτάσει έως τα πέντε εκατομμύρια δολάρια - Astrid Stawiarz/Getty Images

Ο συλλέκτης Μάικλ Σο είχε δανείσει, το 2005, τα γοβάκια στο Μουσείο Τζούντι Γκάρλαντ, στο πλαίσιο του ετήσιου φεστιβάλ «Μάγος του Οζ». Παρότι η διεύθυνση του μουσείου πρότεινε την φύλαξη των ιστορικών παπουτσιών σε ειδικό θησαυροφυλάκιο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Σο αρνήθηκε γιατί, όπως είπε, δεν ήθελε να «μετακινούνται καθημερινά τα ευαίσθητα παπούτσια». Όπως είχε παραδεχτεί δε, σε ντοκιμαντέρ του 2016, είχε λάβει όλες τις διαβεβαιώσεις από τους υπευθύνους του μουσείου για «απόλυτη ασφάλεια».

Ο διαρρήκτης είχε εισβάλει, σύμφωνα με την αστυνομία, στο μουσείο από την πίσω πόρτα, θρυμματίζοντας τη γυάλινη προθήκη και αρπάζοντας χωρίς να αφήσει αποτυπώματα τα κόκκινα γοβάκια που ήταν ασφαλισμένα έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το περίεργο στην υπόθεση είναι πως, παρότι ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός, δεν ελήφθη το σήμα στα κεντρικά της αστυνομίας.

«Ήταν το πιο σοβαρό που είχε συμβεί στο μουσείο μας. Κυριολεκτικά κλαίγαμε» είχε παραδεχτεί το 2015 ο συνιδρυτής του μουσείου σε τοπικό μέσο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ