ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιτανικός: Σε δημοπρασία «θησαυροί» από το διάσημο ναυάγιο

Τιτανικός: Σε δημοπρασία «θησαυροί» από το διάσημο ναυάγιο
EPA/STR

Χιλιάδες αντικείμενα που έχουν διασωθεί από το ναυάγιο του Τιτανικού πρόκειται να διατεθούν σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα.

Στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 5.500 αντικείμενα που έχουν διασωθεί από το διάσημο υπερωκεάνιο, ανάμεσά τους ένας χάλκινος διάκοσμος από τη μεγάλη σκάλα και ένα τμήμα του κύτους. Μια προσφορά ύψους 19,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη συλλογή έχει ήδη πραγματοποιηθεί και η δημοπρασία θα συνεχιστεί μόνο εάν παρουσιαστεί μία άλλη, μεγαλύτερη προσφορά.

Η εταιρεία στην οποία ανήκει η συλλογή είχε κηρύξει πτώχευση το 2016 και η δημοπρασία πραγματοποιείται με σκοπό να αποπληρώσει τα χρέη της. Τα αντικείμενα πωλούνται όλα μαζί και όχι ξεχωριστά.

Τα δικαιώματα του πλοίου συμπεριλαμβάνονται στη δημοπρασία, πράγμα που σημαίνει ότι ο νικητής θα είναι σε θέση να αναζητήσει κι άλλους θησαυρούς. Μεμονωμένα αντικείμενα από το πλοίο, το οποίο βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, απέδωσαν στο παρελθόν αρκετά χρήματα από δημοπρασίες.

Τιτανικός: ο Τζέιμς Κάμερον θέλει να φέρει τους θησαυρούς του τραγικού ναυαγίου στα μουσεία

Διάφορα βρετανικά μουσεία είχαν ξεκινήσει εκστρατεία για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των αντικειμένων και να τα εκθέσουν στο Λονδίνο και στο Μπέλφαστ, την πόλη στην οποία κατασκευάστηκε το πλοίο.

«Αυτά τα αντικείμενα, είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας και κινδυνεύουν να χωριστούν, να πωληθούν σε ιδιώτες συλλέκτες και να χαθούν» δήλωσε ο Conal Harvey, αντιπρόεδρος του μουσείου Titanic Belfast.

Objects from Titanic wreck set for multimillion-dollar auction, Rob Picheta, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ