ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΠΙΣΝ: κονσέρτο γαστρονομίας & ακτιβισμού στο πρώτο Taste of Athens της χώρας

ΚΠΙΣΝ: κονσέρτο γαστρονομίας & ακτιβισμού στο πρώτο Taste of Athens της χώρας

Μετά το Λονδίνο, το Μιλάνο ή το Ντουμπάι η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να "υποδεχθεί" το πρώτο γαστρονομικό φεστιβάλ Taste of Athens στο ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με μια σειρά εκδηλώσεων, γευστικών προτάσεων και δόση ακτιβισμού για τέσσερις ημέρες χωρίς μετρητά.

Εκεί για τέσσερις μέρες το Taste Festivals, η μεγαλύτερη διεθνής πλατφόρμα γαστρονομικών φεστιβάλ, που δραστηριοποιείται σε 20 και πλέον μεγάλες μητροπόλεις του πλανήτη- και ειδικά σε εμβληματικά γαστρονομικά spots, στήνει στην Αθήνα τη δική της γιορτή γεύσεων και εμπνεύσεων.

Στο πλαίσιο του Taste of Athens, για τέσσερις ημέρες, από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, 12 κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια (κάποια εξ αυτών βραβευμένα με αστέρια Michelin) θα εγκαταστήσουν ειδικά διαμορφωμένα κιόσκια, σερβίροντας ένα ειδικό μενού γευσιγνωσίας με μερικά από τα signature πιάτα τους σε προνομιακές τιμές σε μια μεγάλη γαστρονομική γιορτή που αποτυπώνει ιδανικά την ανάδυση της Αθήνας ως σημαντικού διεθνούς γαστρονομικού προορισμού.

Παράλληλα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΚΠΙΣΝ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έχουν άμεση επαφή, να μαγειρέψουν και να αλληλεπιδράσουν τόσο με τους ίδιους τους συμμετέχοντες όσο και με διεθνούς φήμης σεφ, να συμμετέχουν σε γευσιγνωσίες, σε σεμινάρια παρασκευής κοκτέιλ από γνωστούς mixologists, καθώς και να περιηγηθούν στα περίπτερα των κορυφαίων food & βeverage προμηθευτών και Ελλήνων παραγωγών.

Τον τόνο του γαστρονομικού φεστιβάλ δίνουν δώδεκα κορυφαίοι σεφ, σολίστες μιας ορχήστρας γεμάτη γεύση.

Και οι 12 είναι υπέροχοι

https://www.instagram.com/p/Bm5Xc2vHnw5

Η Σπονδή με επικεφαλής σεφ Άγγελο Λάντο, η Hytra με τον Τάσο Μαντή, το VaroulkoSeasideμε τον Λευτέρη Λαζάρου και το νέο εγχείρημά του, το μπιστρό Bites & Wine (σε συνεργασία με τον σεφ Γιάννη Παρίκο), το Balthazar με τον Χριστόφορο Πέσκια, το Vezene του Άρη Βεζενέ αλλά και το νέο του «παιδί» η ιδιοσυγκρασιακή γιαπωνέζικη παμπ Βirdman (σε συνεργασία με τον σεφ TakaakiOtsuka), το Fuga με τον Δημήτρη Κατριβέση, το Premiere με τον Μιχάλη Νουρλόγλου, το CTC με τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη, το Parla με τον Θοδωρή Παπανικολάου και το Ψωμί & Αλάτι με τον Γιάννη Λουκάκο είναι τα μέλη της ιδιότυπης αυτής συμφωνικής ορχήστρας.

Η Αθήνα ως γαστρονομικός προορισμός

https://www.instagram.com/p/BnN-JGNneRC

"Το Taste of Athens είναι το πιο πρόσφατο φεστιβάλ που γίνεται μέλος της οικογένειας των Taste Festivals. Όντας 15 χρόνια το κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός στον κόσμο, το Taste πάντα προσπαθεί να προσφέρει έμπνευση στους ανθρώπους που αγαπούν το φαγητό, το ποτό και τα εστιατόρια" είπε ο Justin Clarke, ο επικεφαλής του γαστρονομικού τμήματος της IMG, της διοργανώτριας εταιρίας των Taste Festivals.

"Ξεκινώντας από το Λονδίνο και αφού έχουμε εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη με συνολικά 21 φεστιβάλ, είμαστε ευτυχείς που προσθέτουμε και την Αθήνα στην πλατφόρμα μας. Είναι μια πόλη με πλούσια εστιατορική σκηνή και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους κορυφαίους σεφ, τα εστιατόρια, τους mixologists, και τα brands για να προσφέρουμε στους επισκέπτες την καλύτερη δυνατή εμπειρία αναδεικνύοντας την Αθήνα ως ένα σπουδαίο διεθνή γαστρονομικό προορισμό".

Στη "σκηνή" του ΤasteTheatre

https://www.instagram.com/p/BnD9wFhHkgz

Το καθημερινό πρόγραμμα του TasteOfAthens έχει παράλληλες δράσεις «με σημείο αναφοράς» το ειδικά διαμορφωμένο stage Τaste Theatre. Ο γνωστός chef του Nolan και παρουσιαστής του Masterchef Σωτήρης Κοντιζάς, σε ρόλο Master of Ceremony, θα υποδεχτεί στη σκηνή τους προσκεκλημένους σεφ, που θα παρουσιάζουν live τις διάσημες συνταγές τους – όπως ο Ελληνοαυστραλός George Calombaris, ο πολυβραβευμένος Γάλλος Pascal Aussignac, ο γνωστός στο ελληνικό κοινό λόγω της πολυετούς συνεργασίας του με το εστιατόριο Σπονδή, Γάλλος Arnaud Bignon, ο ζαχαροπλάστης Στέλιος Παρλιάρος, η Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου η οποία αναδείχθηκε νικήτρια για τις χώρες της Μεσογείου στον φετινό διαγωνισμό του S.Pellegrino "Υoung Chef 2018", ο Ανδρέας Λαγός, η σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Ντίνα Νικολάου, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Κιλτσικσής του αθηναϊκού streetfood εστιατορίου Feyrouz.

Και τις τέσσερις ημέρες, βραβευμένοι Έλληνες bartender (όπως οι νικητές του Ελληνικού WorldClass Πάνος Κανατσούλης και Αχιλλέας Πλακίδας), θα συμμετάσχουν σε μια σειρά από events -όπως το πώς δημιουργεί κανείς τα δικά του κοτέιλ στο σπίτι.

"Καμία μερίδα φαγητού χαμένη"

Στο πλαίσιο δράσεων του TasteofAthens για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την επισιτιστική στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, το φεστιβάλ υποστηρίζει εμπράκτως την μη κερδοσκοπική οργάνωση Μπορούμε συμμετέχοντας στο πρόγραμμα "Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη".

Το πρόγραμμα ενημέρωσης "Καμιά Μερίδα Φαγητού Χαμένη" φέρνει στο φως τα πολλαπλά κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη της μείωσης της σπατάλης των τροφίμων.

Μέσω της διάσωσης & προσφοράς περισσευούμενων τροφίμων, από τον ιδιώτη μέχρι την μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και από τον αγρότη μέχρι το φούρνο της γειτονιάς, πλέον με το Μπορούμε έχουμε όλοι τη δυνατότητα να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες προσφέροντας σημαντική επισιτιστική βοήθεια.

Σϋμφωνα με την ιστοσελίδα της ΜΚΟ ένας τόνος οργανικών απορριμμάτων σε μια χωματερή εκλύει ένα τόνο μεθανίου στην ατμόσφαιρα, το οποίο είναι 25 φορές πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα όσον αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σώζοντας το φαγητό σώζουμε παράλληλα και όλες τις πρώτες ύλες που χρειάστηκαν για την παραγωγή του (ενδεικτικά για ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας χρειάζονται 10.000 λίτρα νερού).

Η σπατάλη τροφίμων στοιχίζει στον κάθε έναν από εμάς πολλές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο.

Καταναλώνοντας "άσχημα" φρούτα και λαχανικά βοηθούμε τον παραγωγό να αυξήσει το εισόδημα του μειώνοντας τη φύρα του.

Τips και ένας περίπατος στο Παλαιό Φάληρο

Στο πλαίσιο της ανάδειξης της Αθήνας και της γαστρονομικής ιστορίας και κουλτούρας της, το Taste of Athens σε συνεργασία με την BigOlive.com θα προσφέρουν ένα γαστρονομικό περίπατο στο Παλαιό Φάληρο, όπου από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 εγκαθίστανται οι εκπατρισμένοι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης, πολλοί από τους οποίους άνοιξαν εστιατόρια, μπακάλικα και ζαχαροπλαστεία συνεχίζοντας τη γευστική παράδοση της πόλης.

Κάθε ημέρα του φεστιβάλ χωρίζεται σε δύο 4ωρα slots, από τις 12:00 έως τις 16:00 και από τις 18:30 έως τις 22:30. Το πρόγραμμα ξεκινάει την Πέμπτη 27/9 και ώρα 18:00 με opening party.

https://www.instagram.com/p/Bm77so0nMnG

Η είσοδος είναι ελεύθερη για τα παιδιά κάτω των 6 ετών, εφόσον συνοδεύονται από ενήλικα κάτοχο εισιτηρίου καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Το Taste of Athens, θέλοντας να προστατεύσει τις γεύσεις και τις μυρωδιές από τον καπνό του τσιγάρου, είναι Smoke Free, προτρέποντας τους καπνιστές να χρησιμοποιούν τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Taste of Athens, 27-30 Σεπτεμβρίου 2018, Ξέφωτο (GreatLawn), Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Περισσότερες πληροφορίες για τους συμμετέχοντες και τα εισιτήρια στον ιστότοπο του Taste of Athens.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ