ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βασίλης Βασιλικός: πρόσκληση στην περιπέτεια της συγγραφής σε κύκλο σεμιναρίων

Βασίλης Βασιλικός: πρόσκληση στην περιπέτεια της συγγραφής σε κύκλο σεμιναρίων

"Η δημιουργική γραφή είναι συνήθως αυτοδίδακτη" σχολιάζει ο διακεκριμένος εντός και εκτός συνόρων, βραβευμένος και σύμφωνα με την UNESCO  ένας από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς Βασίλης Βασιλικός που επιστρέφει στις αίθουσες για ένα τρίμηνης διάρκειας σεμινάριο που καλεί σε περιπέτειες με σημεία στίξης, λέξεις και ιδέες που περνάνε από το αφαιρετικό στο συνταγμένο. 

"Υπήρχαν βέβαια μερικές εξαιρέσεις του κανόνα, όπως η περίπτωση του Μίλαν Κούντερα που διδάχτηκε στο Γυμνάσιο της πατρίδας του (της τότε Τσεχοσλοβακίας) την αρχιτεκτονική κλασσικών μυθιστορημάτων (του Τολστόι, του Τσέχωφ, του Τουργκένιεφ). Στη δική μου περίπτωση η ευκαιρία που μου δόθηκε να 'αναθεωρήσω' 40 περίπου από τα 80 και πλέον βιβλία που έχω γράψει, με έμαθε πολλά πράγματα για την τέχνη του μοντάζ ενός κειμένου, όπου χωρίς ν’ αγγίξεις ούτε μία λέξη, αλλάζοντας μόνο τις παραγράφους ή τοποθετώντας σε άλλο σημείο της αφήγησης ένα ολόκληρο κεφάλαιο, δημιουργείς νέες εντάσεις. Η τέχνη του μοντάζ είναι αυτοτελής στον κινηματογράφο. Υπάρχει ο μοντέρ και ο σκηνοθέτης. Στη συγγραφή υπάρχει μόνο ο συγγραφέας. Οπότε…" προσθέτει ο συγγραφέας του Ζ με αφορμή το σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής που παραδίδει για δεύτερη χρονιά, στη σχολή Ανοιχτή Τέχνη.

"Ξεκινάμε από την βασική αρχή της διαφοράς παραλογοτεχνίας και λογοτεχνίας. Και προχωρούμε στην ασθένεια του μπεστ-σελερισμού, για να φτάσουμε στην πηγή της αληθινής δημιουργίας που είναι η έκφραση για ό,τι βαθύτερο έχουμε μέσα μας και θέλουμε να ξεφύγει από το αυτούσιο 'προσωπικό βίωμα' για να γίνει και βίωμα του αναγνώστη" τονίζει.

"Μη βιάζονται όσοι γράφουν. Όσο πιο πολύ μοχθούμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να δημιουργήσουμε κάτι αξιόλογο. Αλλά δεν μπορείτε να φαντασθείτε πόσο με αναζωογονεί το διάβασμα νέων ελπιδοφόρων συγγραφέων και βιβλίων" είπε ο διάσημος Έλληνας συγγραφέας καθώς χαμογελάει γεμάτος ικανοποίηση για την επιτυχία των έξι από τους είκοσι σπουδαστές του της περσινής χρονιάς , οι οποίοι ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν βιβλία σε γνωστούς εκδοτικούς οίκους.

"Πρέπει να πω ότι μου έφεραν κείμενα σχεδόν ολοκληρωμένα, έτοιμα κατά 60-70% θα έλεγα, κείμενα με έμπνευση και καλοδουλεμένα, που τα διάβαζα με μεγάλη ευχαρίστηση" σχολιάζει.

vasilikos 0

Όσο για τον υπεύθυνο της Ανοιχτής Τέχνης, συγγραφέα Αλέξανδρο Ασωνίτη, η περιπέτεια της συγγραφής"είναι ελκυστική, αλλά απαιτεί θυσίες και προσήλωση. Θα προσπαθήσουμε να πάμε το ίδιο καλά και φέτος. Θα δούμε. Μόνο που φέτος ο αριθμός για το σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με τον Βασίλη Βασιλικό, που μας τιμάει με την παρουσία του, θα είναι περιορισμένος. Έχουμε μόνο 10 θέσεις για το σεμινάριο της Τετάρτης, το σεμινάριο του Σαββάτου είναι συμπληρωμένο. Ο Βασιλικός είναι ευγενικός και ευπροσήγορος και θέλει να βοηθήσει, ώστε να παρουσιασθούν αξιοπρεπή κείμενα".

Το σεμινάριο του Βασίλη Βασιλικού θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου στην Ανοιχτή Τέχνη (Φιλελλήνων και Ναυάρχου Νικοδήμου 2, στο Σύνταγμα). Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210 32 27 188 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.anoixtitexni.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ