ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

200 γυμνές Eρινύες για τον ερωτύλο Ντον Τζιοβάνι του Μότσαρτ μετά το #MeToo

200 γυμνές Eρινύες για τον ερωτύλο Ντον Τζιοβάνι του Μότσαρτ μετά το #MeToo

"Οι γυναίκες πρέπει να βρίσκονται επάνω στη σκηνή επί ίσοις όροις και να του δώσουν ό,τι του αξίζει" είπε η σκηνοθέτης, Lindy Hume για το τολμηρό ανέβασμα της όπερας Ντον Τζιοβάνι του Μότσαρτ από την Όπερα Κούινσλαντ στη Μπρισμπέιν της Αυστραλίας που θα βρει 200 γυναίκες στη σκηνή -όταν αυτές βρεθούν. 

Η φεμινίστρια Χιουμ αναζητά 200 γυναίκες για να εμφανιστούν γυμνές, ως άλλες Ερινύες, στην τελευταία σκηνή του έργου σε μια μεταφορά σχόλιο της για τη σεξουαλική παρενόχληση που διαβρώνει το σήμερα και το κίνημα #MeToo.

"Είναι ένας αντι-ήρωας που διασχίζει την Ευρώπη και κοιμάται με όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες. Είναι ένας κακός νέος και αυτή είναι εποχή του #MeToo και δεν μπορείς να δεις ένα έργο, όπως ο Ντον Τζοβάννι χωρίς αυτό το πρίσμα" εξήγησε στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Η Lindy Hume είπε ότι το έργο είναι μια ευκαιρία για ανθρώπους που θέλουν να βιώσουν το πως είναι να βρίσκεσαι γυμνός στη σκηνή.

"Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες που είναι υπέρ της περιπέτειας να κατεβάσουν στην κόλαση έναν από τους μεγαλύτερους μισογύνηδες, γυναικάδες της ιστορίας, τον Ντον Τζιοβάννι" πρόσθεσε.

"Είναι μια από τις πιο εκπληκτικές σκηνές στην όπερα και αυτό είναι το αποφασιστικής σημασίας σημείο, αλλά αν είναι έτοιμες να βγάλουν κάποια από τα ρούχα τους τότε θα σκηνοθετηθούν και θα φωτιστούν με καλαισθησία. Εξαρτάται από τις γυναίκες πόσα ρούχα θέλουν να αφαιρέσουν" είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν χρειάζεται εμπειρία στην υποκριτική για να συμμετάσχει."Είναι μία στατική σκηνή που χρειάζεται πειθαρχία, δεν βγάζεις μόνο τα ρούχα σου και καταδύεσαι" σημείωσε.

H Lidy Hume τόνισε ότι βλέποντας άλλους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο να εντάσσουν γυμνό στο έργο τους την ενέπνευσε να προχωρήσει την ιδέα.

Ο Ντον Τζοβάννι όπερα δύο πράξεων σε μουσική του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ακολουθεί την ιστορία ενός διαχρονικού γυναικοκατακτητή και των θηλυκών του κατακτήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Στην τελευταία πράξη της όπερας, ο Ντον Τζοβάννι δέχεται εντολή από το πέτρινο άγαλμα του διοικητή (il Commendatore) να δηλώσει μεταμέλεια για τις πράξεις του απέναντι σε εκατοντάδες γυναίκες.

"Συνήθως σέρνεται στην κόλαση, αλλά σκέφτηκα ότι θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον η τελευταία λέξη να είναι απ' όλες τις γυναίκες που αποπλάνησε" καταλήγει η σκηνοθέτης.

H Αυστραλία είναι γυμνή

Τον Ιούλιο περίπου 500 άνθρωποι αψήφησαν το παγερό κρύο στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και πόζαραν γυμνοί για ακόμη μια σειρά αμφιλεγόμενων αλλά και ακτιβιστικών φωτογραφιών από τον καλλιτέχνη Spencer Tunick.

Οι συμμετέχοντες είναι ένα ζωντανό κομμάτι μιας ακόμα "γυμνής" εικαστικής παρέμβασης του Tunick με τίτλο "Return of the Nude".

Ο Tunick έχει κερδίσει φήμη και αναγνωρισιμότητα συντονίζοντας και απαθανατίζοντας περισσότερες από 120 ανάλογες γυμνές φωτογραφίες σε δημόσιους χώρους σε όλο τον κόσμο, από το Μόναχο στην Πόλη του Μεξικού.

Στο τελευταίο εγχείρημα συμμετείχαν περίπου 18.000 γυμνοί πολίτες.

"Οι άνθρωποι θέλουν μια αίσθηση ελευθερίας όταν πρόκειται για το σώμα τους και για τον δημόσιο χώρο" λέει ο Tunick που επιτρέφει στην Αυστραλία μετά το εγχείρημα του "The Base" που πραγματοποίησε μπροστά από την Όπερα του Σίδνεϊ το 2010.

Ο Tunick άρχισε να ενορχηστρώνει τις μαζικές γυμνές φωτογραφίες του στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Κάποιες από τις πιο ασυνήθιστες "εγκαταστάσεις" έλαβαν χώρα στην έρημο της Νεβάδας και τη Νεκρά Θάλασσα.

Αυτή τη στιγμή αναζητά συμμετέχοντες για μια φωτογράφηση στη Νορβηγία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ