ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάμπλο Εσκομπάρ: γιατί η Κολομβία κατεδαφίζει το φρούριο αρχηγείο του ναρκοβαρόνου

Πάμπλο Εσκομπάρ: γιατί η Κολομβία κατεδαφίζει το φρούριο αρχηγείο του ναρκοβαρόνου
Pixabay

Η Μεδεγίν για πολλά χρόνια θεωρείτο η "πιο επικίνδυνη πόλη του κόσμου". Όμως η πόλη που ήταν και το αρχηγείο του βαρόνου της κόκας Πάμπλο Εσκομπάρ δούλευει σκληρά ώστε να πετάξει από επάνω της τη μυρωδιά του θανάτου και το βάναυσο παρελθόν των συμμοριών και όπλων.

Το τσιμεντένιο Edificio Mónaco, πάλαι ποτέ σπίτι του βαρόνου της κόκας Πάμπλο Εσκομπάρ και της οικογένειας του στο Μεδεγίν της Κολομβίας, είναι υπό κατεδάφιση.

Μοιάζει με φρούριο, στην κορυφή του οποίου υπάρχει ένα ρετιρέ. Εκεί κατοικούσε ο Εσκομπάρ και η οικογένειά του έως το 1988, οπόταν αντίπαλη συμμορία ναρκωτικών έβαλε παγιδευμένο (με εκρηκτικά) αυτοκίνητο έξω από την είσοδό του. Λίγο μετά, οι Εσκομπάρ μετακόμισαν.

Πάνω από 220.000 είναι τα θύματα του πολέμου των συμμοριών ναρκωτικών στην Κολομβία, από το 1960 περίπου όταν και άρχισε έως την κορύφωσή του, τις δεκαετίες του '80 και '90.

Η πόλη του Μεδεγίν ήταν στο επίκεντρο αυτού του πολέμου, κυρίως χάρη στον Πάμπλο Εσκομπάρ που ηγείτο του καρτέλ που κάποια στιγμή έφτασε να προμηθεύει το 80% της κόκας στην Αμερική.

Σύμφωνα με την κολομβιανή εφημερίδα El Tiempo, το κτίριο στη συνοικία El Poblado θα κατεδαφιστεί τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2019.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο δήμαρχος της πόλης Φεντερίκο Γκουτιέρες ανακοίνωσε ότι εκεί θα διαμορφωθεί πάρκο ή θα ανεγερθεί μνημείο για τα θύματα του πολέμου ναρκωτικών στην Κολομβία.

pablo escobar monaco building medellin

"Αυτό που θέλουμε είναι να το γκρεμίσουμε, να το κατεδαφίσουμε ή να το διαλύσουμε, ώστε, ως κοινωνία, να ανεγείρουμε ένα καινούργιο σύμβολο προς τιμήν των θυμάτων" είπε ο Μανουέλ Βίγια, ιδιαίτερος γραμματέας του δημάρχου της πόλης.

"Δεν θέλουμε να εξαφανίσουμε την ουλή, αντιθέτως θέλουμε να τη 'θεραπεύσουμε', και να έχουμε μ' αυτόν τον τρόπο αναφορές στη νομιμότητα, στην ηθική του να μπορούμε να αγωνιζόμαστε γι' αυτή την αλλαγή της κοινωνίας" πρόσθεσε.

Μεδεγίν: από λημέρι τουριστικός προορισμός

Η «Πόλη της Αιώνιας Άνοιξης» -έτσι αποκαλείται από τους Κολομβιανούς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν- μετατρέπεται όλο και πιο γρήγορα σε έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό όπουμπορείκάποιος να γνωρίσει τα εστιατόριά της, τα μπαρ και φυσικά τον α’ ποιότητας καφέ της.

Η πρωτεύουσα της Αντιόχειας χαρίζει απλόχερα στους επισκέπτες της την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κολομβιανή κουλτούρα και να απολαύσουν την απέραντη θέα των βουνών και τα πολύφυλλα καφεόδεντρα.

Η Μεδεγίν φημίζεται για τους όμορφους δημόσιους χώρους της, την έξυπνη δομή της, καθώς και τις πολυτελείς προσφορές της.

Η ιστορία της Τέχνης στους δρόμους

Μπορεί η μεγάλη «μορφή» της πόλης να είναι ο Πάμπλο Εσκομπάρ, αλλά ο Κολομβιανός γλύπτης, Φερνάντο Μποτέρο, έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό όλων των ντόπιων. Και αυτό γιατί με τις ιδιαίτερες, υπερβολικές δημιουργίες του έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό τη δεκαετία του '50.

Τα ιδιαίτερα έργα του υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης, με την πλατεία Botero να αποτελεί ένα «μικρό μουσείο» της Τέχνης του. Και σε περίπτωση που θέλετε να απολαύσετε περισσότερο τη δουλειά του, κοντά στην πλατεία δομείται το “Museum of Antioquia” όπου φιλοξενούνται αμέτρητα έργα του Μποτέρο.

Παρόλα αυτά, δύσκολα δεν θα συναντήσετε αναφορές στον Εσκομπάρ, αφού ήταν ο «Βασιλιάς της Κοκαΐνης» τη δεκαετία του ’80 και η επιρροή του στην πόλη είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Η Μεδεγίν έχει κερδίσει τον παγκόσμιο θαυμασμό και για κάτι ακόμη: έχει καταφέρει πολύ επιτυχημένα να μεταμορφώσει τις ξεχασμένες και εγκληματικές περιοχές της σε ελκυστικότατα και αρκετά φιλικά μέρη.

Οι γυάλινες σκάλες Comuna 13 είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όσον αφορά τη δομή, η οποία έχει χτιστεί για να διευκολύνει τους κατοίκους που εργάζονται στο κέντρο της πόλης.

med2


Πηγή: CNNi/Lucy Sherriff

Είναι μια δύσκολη και μακρά... ανάβαση αλλά δεξιά κι αριστερά θα βρείτε μαγαζιά για φαγητό, καφέ ή ποτό και μπορείτε επίσης να απολαύσετε την υπέροχη θέα.

Μπορεί οι σκάλες να έχουν κλέψει τις εντυπώσεις παγκοσμίως λόγω της καινοτομίας και του κοινωνικού αντίκτυπου στις φτωχότερες γειτονιές, αλλά άξιος ανταγωνιστής τους είναι το μετρό της πόλης, το οποίο δημιουργήθηκε το 1995, μία από τις χειρότερες εποχές της χώρας, και αμέσως έγινε ένα σύμβολο ελπίδας, ευθυμίας και υπερηφάνειας.

street 3105232 1920


Πηγή: Pixabay

Διασκέδαση και φαγητό

Η γειτονιά El Poblado είναι η ιδανικότερη για όσους θέλουν να γνωρίσουν τις γεύσεις του τόπου, τα μπαρ, τα βραδινά μαγαζιά και τις μοντέρνες καφετέριες. Επίσης, η πλατεία Parque Lleras είναι γεμάτη με ντισκοτέκ και μπορεί τις βραδινές ώρες να «ξεφύγουν λίγο τα πράγματα» αλλά με το που ξημερώσει μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας σε μαγαζιά που θα λέγαμε πως θυμίζουν το Μπρούκλιν.

Τώρα, όσον αφορά το φαγητό, η περιοχή El Poblado φημίζεται και δικαίως, αφού σεφ με αστέρια Michelin εργάζονται στα εστιατόριά της.

Για παράδειγμα, το “Carmen” αποτελεί έναν συνδυασμό κολομβιανής και καλιφορνέζικης κουλτούρας, αλλά θα χρειαστεί να κλείσετε τραπέζι μέρες πριν. Βέβαια, αξίζει τον κόπο.

Πληροφορίες από CNNi / Medellín: From 'most dangerous city' to tourist hot spot

ΔΗΜΟΦΙΛΗ