ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: τεθωρακισμένη έμπνευση για τον αιρετικό Banksy της Συρίας

Ντόναλντ Τραμπ: τεθωρακισμένη έμπνευση για τον αιρετικό Banksy της Συρίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ίσως είναι και ο αποδέκτης του φετινού Νόμπελ Ειρήνης, ίσως όχι. Σίγουρα όμως ο Τραμπ είναι ένα από τα πρόσωπα που θα εκτεθούν αιρετικά στην έκθεση του Banksy της Συρίας, τον καλλιτέχνη SAINT HOAX.

Αν και δεν παραξενεύει το θέαμα στρατιωτικών οχημάτων στους δρόμους της πρωτεύουσας του Λιβάνου, ένα φουσκωτό τανκ με πυργίσκο το πρόσωπο του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ τράβηξε προσφάτως την προσοχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Την περασμένη Δευτέρα, ο ανώνυμος Σύρος καλλιτέχνης SAINT HOAX ανήρτησε στους λογαριασμούς του στο Facebook και το Instagram - τον τελευταίο ακολουθούν 732.000 χρήστες - ένα βίντεο στο οποίο ένα όχημα μεταφοράς τεθωρακισμένων μεταφέρει προς άγνωστη κατεύθυνση ένα τανκ, με το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ ως πυργίσκο και τη μύτη του σε σχήμα κανονιού.

Το δημιούργημα του Σύρου καλλιτέχνη φέρει την ονομασία «MonuMental», όπως και η έκθεση πορτραίτων που ζωγράφισε ο ίδιος και η οποία εγκαινιάζεται αυτή την εβδομάδα, στη φημισμένη γκαλερί Egg, ένα εγκαταλελειμμένο μπούνκερ στο κέντρο της Βηρυτού.

Η ονομασία αναφέρεται στην ύποπτη ψυχολογική κατάσταση πολλών ηγετών του πλανήτη.

https://www.instagram.com/p/BoHimurl-15

«Είναι ένα παιχνίδι με τις λέξεις, που δίνει έμφαση στην ψυχολογική κατάσταση κάποιων φιγούρων που έχουν πάρει μνημειώδεις διαστάσεις» εξηγεί ο SAINT HOAX. «Όταν η φήμη κάποιου εκτίθεται δημόσια σε τέτοιο μεγάλο βαθμό, γεννά μια σύγκρουση μεταξύ του πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και του πώς τον αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Το "MonuMental" είναι μια εικονογραφική μελέτη του πάθους που ελλοχεύει κάτω από τα άψογα προσωπεία των ειδώλων. Η υπερβολή στις διαστάσεις του έργου είναι η άμεση αντανάκλαση της μεγεθυμένης περσόνας των εμβληματικών προσώπων απέναντι στο εύθραυστο της ψυχής που είναι πίσω από αυτή την περσόνα. Με γοητεύει το πόσο εύθραυστο είναι ένα δημόσιο πρόσωπο όταν υπόκειται στις φιλοδοξίες και προσδοκίες του κόσμου» πρόσθεσε.

Τραμπ και Τσίπρας για το Νόμπελ Ειρήνης;

Σύμφωνα με πρόσφατο τηλεγράφημα του σουηδικού πρακτορείου με τίτλο «Τραμπ και Τσίπρας: βαριά ονόματα για το βραβείο Ειρήνης» τίθεται το ερώτημα εάν το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη θα απονεμηθεί και πάλι σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ ή θα έπρεπε να δοθεί προσοχή και πάλι σε ένα πρόσφατο δημοψήφισμα.

«Η αίσθηση της προμνησίας (deja vu) είναι σαφής όταν ο Ντόναλντ Τραμπ και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ αναφέρονται μεταξύ των φαβορί για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης» αναφέρει το ΤΤ.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε στο Δικαστήριο του ΟΗΕ και κεραυνοβόλησε τον «πυραυλάνθρωπο» – τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν. Μερικές ημέρες αργότερα, η χώρα του δικτάτορα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν πόλεμο και δεσμεύθηκε να απαντήσει καταρρίπτοντας αμερικανικά αεροπλάνα.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν αναφέρονται ως υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης για την προσπάθειά τους να μειώσουν την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η υποστήριξη ώστε ο Τραμπ να γίνει ο πέμπτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα λάβει το βραβείο υπάρχει, μεταξύ άλλων, στο Νορβηγικό Προοδευτικό Κόμμα (FPR).

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ιστορικό. Θα πρέπει βέβαια να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να βοηθήσουμε αυτή η διαδικασία να έχει καλά αποτελέσματα. Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε στέλνοντας ένα σαφές σήμα – και δίνοντας στον Τραμπ το βραβείο ειρήνης», δήλωσε ο βουλευτής Περ-Ουίλι Άμουντσεν αυτό το καλοκαίρι στη νορβηγική ραδιοτηλεόραση (NRK).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ