ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Cheers! H Rolls Royce των malt δημοπρατήθηκε $1,1 εκατ. και κάνει ρεκόρ

Cheers! H Rolls Royce των malt δημοπρατήθηκε $1,1 εκατ. και κάνει ρεκόρ

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτεται γουλιά με τη γουλιά, ειδικά αν πρόκειται για ουίσκι από εμβληματικό σκωτσέζικο αποστακτήριο.

Ένα από τα πιο περιζήτητα ουίσκι στον κόσμο, ένα The Macallan Valerio Adami 1926 60 ετών, πωλήθηκε σήμερα σε δημοπρασία έναντι του ποσού ρεκόρ των 848.750 στερλινών (1,1 εκατ. δολάρια, 952.600 ευρώ).

Ο αγοραστής είναι ένας ιδιώτης συλλέκτης από την Ασία που πλειοδότησε από το τηλέφωνο, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Bonhams. Ο οίκος είχε πωλήσει φέτος τον Μάιο άλλη μία από τις συνολικά 12 φιάλες με ετικέτα φιλοτεχνημένη από τον ιταλό καλλιτέχνη Αντάμι έναντι 814.091 στερλινών.

Τέτοια ουίσκι απευθύνονται σε συλλέκτες λόγω της σπανιότητάς τους και το πιθανότερο είναι πως οι ιδιοκτήτες τους δεν θα τα πιούν, λέει ο Μάρτιν Γκριν, ειδικός για τα ουίσκι στον οίκο Bonhams.

«Είναι η Ρολς-Ρόις των μολτ», τόνισε.

«Προφανώς δεν ξέρουμε τι θα γίνει μ' αυτό, όμως όποιος μπορεί να ξοδέψει περίπου ένα εκατομμύριο στερλίνες για μια φιάλη ουίσκι, μπορεί να έχει και την πολυτέλεια να το πιεί. Όμως είναι από μόνο του ένα ωραίο αντικείμενο -- σχεδόν ένα μουσειακό κομμάτι».

Μόλις 24 φιάλες από το ουίσκι αυτό, που εμφιαλώθηκε το 1986, παρήχθησαν από το Macallan, ένα από τα γνωστότερα αποστακτήρια ουίσκι του Σπέισαϊντ στη Σκωτία.

Το αποστακτήριο Macallan παρήγγειλε στον Αντάμι και στον Πίτερ Μπλέικ, γνωστό επειδή είχε συμμετάσχει στον σχεδιασμό του εξώφυλλου του άλμπουμ των Μπητλς «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band», να σχεδιάσουν ετικέτες για 12 φιάλες ο καθένας.

Δεν είναι γνωστό πόσες από τις ετικέτες που σχεδίασε ο Αντάμι εξακολουθούν να υπάρχουν. Μία από τις φιάλες αυτές λέγεται ότι καταστράφηκε σε σεισμό το 2011 στην Ιαπωνία και πιστεύεται πως τουλάχιστον μία έχει ανοιχθεί και το περιεχόμενό της καταναλωθεί.

MACALLAN

Το fund των σπάνιων ουίσκι

Το Platinum Whisky Investment Fund είναι το πρώτο στο είδος του επενδυτικό ταμείο που στοχεύει στην άντληση κερδών από την αύξηση της τιμής σπάνιων ειδών ουίσκι.

Στόχος του Platinum Whisky Investment Fund, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2014 στο Χονγκ Κονγκ, είναι να προσφέρει μια ετήσια απόδοση μέχρι και 17%, επωφελούμενο από τις αυξανόμενες τιμές για παλιά και σπάνια single malt ουίσκι.

Οι διαχειριστές του fund αγοράζουν single malt με την προοπτική να τα πουλήσουν με κέρδος, καθώς η αξία θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια του fund, που έχει επταετή διάρκεια ζωής.

Το fund, διαθέτει μια συλλογή με πολλά παλιά και ακριβά μπουκάλια, μεταξύ των οποίων ένα σπέσιαλ malt 60 ετών από το αποστακτήριο Macallan στη Σκωτία, το οποίο εκτιμάται στα 200.000 δολάρια.

Μέσα στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργιάς του το fund κατέφερε να αντλήσει τα 9 από τα 10 εκατομμύρια δολάρια που είχε θέσει ως στόχο κι έχει επανεπενδύσει περιπου 6 εκατομμύρια δολάρια στην αγορά 7.000 σπάνιων φιαλών ουίσκι.

Στο fund, που έχει ορίσει τις 250.000 δολάρια ως κατώτατο όριο επένδυσης, έχουν μερίδια 37 άνθρωποι, ένας εκ των οποίων, ο επιχειρηματίας Ted Hodgkinson.

"Στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν μπορέσουμε να πουλήσουμε όλο το ουίσκι, οι 37 μας θα κάνουμε ένα τρομερό πάρτι" είπε ο ίδιος στο Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ