ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άι Γουέι Γουέι: απόβαση στις ΗΠΑ με ένα σωτήριο Κύκλο Ζωής

Άι Γουέι Γουέι: απόβαση στις ΗΠΑ με ένα σωτήριο Κύκλο Ζωής

Φέρνοντας την ανθρωπιστική του ατζέντα στην ακτογραμμή των ΗΠΑ ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Άι Γουέι Γουέι κάνει τη μεγάλη του απόβαση στο Λος Άντζελες παρουσιάζοντας τον δικό του "Κύκλο Ζωής".

Ο Γουέι Γουέι παρουσιάζει καινούργια έργα στο Marciano Art Founfation με μια σωσίβιο λέμβο σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πρωτοκαθεδρία στη μεγάλη εικαστική απόβαση του στις ΗΠΑ έχει η εγκατάσταση "Ο Κύκλος της Ζωής", μια εκφρασμένη μέσω γλυπτικής τέχνης αντίδραση στην παγκόσμια κρίση του προσφυγικού. Έως σήμερα, η αντίδραση των καλλιτεχνών στο δράμα των προσφύγων εκφραζόταν με αυτοσχέδιες σωσίβιες λέμβους από ελαστικό pvc. Στο "Ο Κύκλος της Ζωής", ο Άι Γουέι Γουέι επανερμηνεύει τη λέμβο, χρησιμοποιώντας κινεζικές τεχνικές για κατασκευή αετών: αντικαθιστά το ελαστικό pvc με μπαμπού.

Γύρω από τη λέμβο, ο Άι Γουέι Γουέι έχει κρεμάσει φιγούρες από μπαμπού και μετάξι.

Από το 2015 είχε αρχίσει να φιλοτεχνεί τέτοιες φιγούρες, βασισμένες σε μυθικά όντα από το "Shan Hai Jing", ένα κλασικό έργο της κινεζικής γραμματείας για βουνά και θάλασσες το οποίο χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Τις φιγούρες αυτές ο Άι Γουέι Γουέι τις φιλοτεχνούσε στην πόλη Γουεϊφάνγκ, πόλη με παράδοση στην κατασκευή αετών που έχει τις ρίζες της στη δυναστεία των Μινγκ (1368-1644).

Η εγκατάσταση έρχεται σε συνέχεια της επίμονης εμπλοκής του Κινέζου καλλιτέχνη σε θέματα πολιτικής και θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Είναι ένα βήμα μετά το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του "Ανθρώπινη Ροή" (2017), στο οποίο αποτυπώνει με τον κινηματογραφικό φακό του την κρίση του προσφυγικού.

"Ήμουν ένα προσφυγόπουλο. Ξέρω πώς είναι να ζεις σε προσφυγικό καταυλισμό, με την ανθρωπιά μου να την έχουν κλέψει. Τους πρόσφυγες πρέπει να τους βλέπουμε σαν αναπόσπαστο μέρος της κοινής ανθρωπιάς μας" είχε γράψει, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Marciano Art Foundation, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Μαρτίου 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ