Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική συνάντηση διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τιμώντας την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Με θέμα "Αρχαιολογία και Πολιτική του Πολιτισμού στην Εποχή της Βαρβαρότητας (1940-44)" Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018, στην Αίθουσα του Βωμού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44) και ώρα 13:00-18:00.

"Πολιτική του πολιτισμού στην εποχή της μοντέρνας βαρβαρότητας, δηλαδή, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της ναζιστικής κατοχής; Ακούγεται παράδοξο, αλλά αξίζει να διερευνήσουμε ποια ήταν η αρχαιολογική πολιτική των δυνάμεων κατοχής, οι οποίες είχαν ανασκαφική παρουσία στην Ελλάδα και πριν από τον πόλεμο, ποια ήταν τα πολιτισμικά πρότυπα που διαμόρφωσαν βάρβαρες συμπεριφορές στην περίπτωση των γερμανικών στρατευμάτων, αλλά και πώς φανταζόταν μια πολιτική του πολιτισμού η Αντίσταση. Πιστεύουμε ότι η γνώση της εποχής εκείνης, που περνάει στις νεώτερες γενιές σήμερα είναι ο προσφορότερος τρόπος για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην Αντίσταση και τις θυσίες των Ελλήνων" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.

Την εναρκτήρια ομιλία της ημερίδας θα πραγματοποιήσει ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χάγκεν Φλάισερ. Για τα συμπεράσματα της ημερίδας θα μιλήσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

Η είσοδος για την Ημερίδα είναι ελεύθερη. Τις ώρες της εκδήλωσης δεν θα είναι προσβάσιμα στο κοινό ο πάνω όροφος του Μουσείου και η περιοδική έκθεση "Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου". Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2132144800.

Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

 

Την ημέρα ελεύθερης εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού για την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, λόγω της εθνικής εορτής.

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, από την 1η Νοεμβρίου έως και την 31η Μαρτίου 2019, η είσοδος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία γίνεται με μειωμένη τιμή για όλους τους επισκέπτες, ενώ η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα είναι ημέρα ελεύθερης εισόδου.

Διαβάστε επίσης