Πολύ πριν επιδοθεί στην πιο τολμηρή φάρσα στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης, όταν ο διάσημος πίνακας του κοριτσιού με το κόκκινο μπαλόνι αυτοκαταστράφηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια δεκάδων ατόμων μόλις είχε πουληθεί σε δημοπρασία για πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες, ο βρετανός καλλιτέχνης Banksy φρόντισε να "δώσει φωνή στην Παλαιστίνη" αναδεικνύοντας τη διχασμένη Δυτική Όχθη σε ιδιότυπο τουριστικό προορισμό με ένα γεμάτο από ιστορίες ξενοδοχείο στη Βηθλεέμ.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών στην κατεχόμενη Δυτική 'Οχθη έχει προσελκύσει το Walled Off Hotel στη Βηθλεέμ, ένα ξενοδοχείο τέχνης διακοσμημένο με έργα και τοιχογραφίες του βρετανού καλλιτέχνη του δρόμου Μπάνκσι.

Το ξενοδοχείο που βρίσκεται σε απόσταση μόλις τεσσάρων μέτρων από το τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, έχει τη "χειρότερη θέα από οποιοδήποτε άλλο ξενοδοχείο στον κόσμο" σύμφωνα με τον Μπάνκσι. Και τα εννέα με δέκα δωμάτια που διαθέτει "βλέπουν" στο αφιλόξενο τείχος.

Το Walled Off Hotel που είναι διακοσμημένο από τον μυστηριώδη καλλιτέχνη του δρόμου εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2017.

Οι τιμές ποικίλουν από 30 δολάρια η βραδιά για μια θέση σε κρεβάτι κουκέτα, από 200 δολάρια το δωμάτιο έως 965 δολάρια η προεδρική σουίτα.

Μια σάλα με διακόσμηση που παραπέμπει στην εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας και αραβική μουσική υποδέχονται στον πελάτη, ο οποίος καλείται να καταθέσει εγγύηση 1.000 δολαρίων για να αποτραπούν τυχόν κλοπές δεκάδων έργων του Μπάνκσι που είναι διάσπαρτα στο κτίριο, αλλά και του παλαιστίνιου καλλιτέχνη Σάμι Μούσα και της Ντομινίκ Πετρέν από το Μόντρεαλ του Καναδά.

Τα έργα των καλλιτεχνών είναι δωρεά στην τοπική κοινότητα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου.

Στο παλιό κτίριο που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, ο Μπάνσκι και η ομάδα του επιμελήθηκαν το εσωτερικό του. Πάνω από ένα κρεβάτι, απεικονίζεται ένας ισραηλινός στρατιώτης και ένας παλαιστίνιος ακτιβιστής που επιδίδονται σε μαξιλαροπόλεμο.

Φραγμένη ανάπαυση

Ο διευθυντής Ουίσαμ Σάλσα δηλώνει ότι το ξενοδοχείο συμβάλλει στο να "ακούγεται η φωνή των Παλαιστινίων".

Η ονομασία "Walled Off Hotel" προκύπτει από ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων (Waldorf) και των αγγλικών λέξεων "walled off" που σημαίνουν "περιτοιχισμένο", "φραγμένο".

Οι συγκρούσεις, το τείχος ασφαλείας και τα παλαιστινιακά εδάφη αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη.

Τo μεγάλο κόλπο

Με βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο Banksy αποκαλύπτει πώς κατέστρεψε έναν από τους διασημότερους πίνακές του, μπροστά στα έκπληκτα μάτια όσων βρέθηκαν στην δημοπρασία του οίκου Sotheby’s και προς μεγάλη απογοήτευση αυτού που έδωσε περισσότερο από ένα εκατομμύριο λίρες για την απόκτησή του.

Ο οίκος Sotheby's έβγαλε σε δημοπρασία το έργο του street artist την Παρασκευή και αφού πωλήθηκε, ο καμβάς άρχισε να σκίζεται.

Όπως εξηγεί ο καλλιτέχνης στο βίντεο, «πριν από μερικά χρόνια έφτιαξα έναν μηχανισμό στην κορνίζα του έργου μου, σε περίπτωση που πωλούνταν ποτέ σε δημοπρασία».

Ο πίνακας καταστράφηκε αμέσως μετά την πώλησή του, με τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να μένουν με το στόμα ανοιχτό μπροστά στο απίστευτο περιστατικό. Πολλοί έκαναν λόγο για φάρσα, η οποία έγινε εις γνώση του πλειοδότη.

Το γεγονός είναι πως «Το Κορίτσι με το Μπαλόνι», έχει υποστεί τεράστια καταστροφή.

«Η επιθυμία να καταστρέφεις είναι επίσης δημιουργική. Πικάσο», γράφει η λεζάντα της ανάρτησης του Banksy.

Διαβάστε επίσης