ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στίβεν Χόκινγκ: υπάρχοντα του «άθεου προφήτη» των φυσικών επιστημών στο σφυρί

Στίβεν Χόκινγκ: υπάρχοντα του «άθεου προφήτη» των φυσικών επιστημών στο σφυρί
EPA/NASA/PAUL E. ALERS/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχει Θεός. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Στίβεν Χόκινγκ στο τελευταίο του βιβλίο, που κυκλοφόρησε λίγο καιρό μετά τον θάνατό του. Σήμερα αντικείμενα από τη ζωή ενός σοφού άντρα δημοπρατούνται.

Από ένα αντίγραφο της διδακτορικής διατριβής του, μέχρι το αναπηρικό αμαξίδιό του, πολλά αντικείμενα που ανήκαν στον Στίβεν Χόκινγκ "βγαίνουν" από σήμερα σε ονλαιν δημοπρασία, προσφέροντας στους θαυμαστές του Βρετανού θεωρητικού φυσικού, που αναζήτησε με το μυαλό του την προέλευση του σύμπαντος, την ευκαιρία να αποκτήσουν κάποια από τα υπάρχοντά του.

Ο Χόκινγκ, που έγινε παγκοσμίως γνωστός για την έρευνά του για τις μαύρες τρύπες, έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα. Ήταν για χρόνια καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και χρησιμοποιούσε υπολογιστή για να μιλάει. Πέθανε τον περασμένο Μάρτιο, σε ηλικία 76 ετών.

Στη δημοπρασία που τιτλοφορείται "Στους ώμους των γιγάντων", περιλαμβάνονται επίσης χειρόγραφα του Νεύτωνα, του Δαρβίνου και του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Θα πουληθούν επίσης 22 αντικείμενα του Χόκινγκ, όπως ένα από τα πέντε γνωστά αντίτυπα της διδακτορικής διατριβής "Ιδιότητες των διαστελλόμενων συμπάντων" που έγραψε όταν ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής και εκτιμάται ότι θα "πιάσει" 100-150.000 λίρες (περίπου 130.000-200.000 ευρώ).

"Ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν μια παγκόσμια, τεράστια προσωπικότητα. Είχε αυτήν την απίστευτη ικανότητα να συνδέεται με τους ανθρώπους", είπε ο Τόμας Βένινγκ, ο επικεφαλής του τμήματος Βιβλίων και Χειρογράφων του οίκου Christie's.

"Η γενική ιδέα ήταν να παρουσιάσουμε κάτι που θα ήταν προσιτό για τους θαυμαστές του, ώστε οι άνθρωποι να σχετιστούν μαζί του και να θυμούνται την εκπληκτική ιστορία του", πρόσθεσε.

hawk1

@Christies

Θα διατεθούν επίσης προς πώληση ένα αντίτυπο του "Χρονικού του χρόνου", που είχε υπογράψει ο Χόκινγκ με το δακτυλικό αποτύπωμά του (εκτιμάται στις 2.000-3.000 λίρες), καθώς και διάφορα βραβεία και μετάλλια που του είχαν απονεμηθεί.

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί διαδικτυακά στο διάστημα 31 Οκτωβρίου-8 Νοεμβρίου και περιλαμβανει επίσης διάφορα χειρόγραφα, μια πρόσκληση για τη δεξίωση των "Ταξιδιωτών του Χρόνου" και ένα αναπηρικό αμαξίδιο που χρησιμοποιούσε ο διάσημος φυσικός.

Ήδη, σύμφωνα με τον Βένινγκ, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον συλλέκτες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Ο Χόκινγκ "ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και έχει θαυμαστές στις ΗΠΑ, στην Ασία", κατέληξε.

Επίσης ο Χόκινγκ ήταν άθεος με αποδείξεις.

"Δεν υπάρχει Θεός"

Το βιβλίο, το οποίο ήταν ημιτελές όταν πέθανε και ολοκληρώθηκε από την οικογένεια και συνεργάτες του με βάση τα προσωπικά του αρχεία, δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που ο Χόκινγκ λάμβανε συχνότερα στη ζωή του.

Ο Βρετανός επιστήμονας θεωρούνταν ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της γενιάς του. Πέθανε τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 76 ετών.

«Δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δεν διευθύνει το σύμπαν», γράφει στο βιβλίο του «Brief Answers to the Big Questions» (Σύντομες Απαντήσεις στα Μεγάλα Ερωτήματα).

Στίβεν Χόκινγκ: Η «προφητεία» του για τον... αφανισμό της ανθρωπότητας

«Για αιώνες, θεωρούνταν πως άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως εγώ, ζούσαμε με μία κατάρα που μας επιβλήθηκε από τον Θεό», συμπληρώνει. «Προτιμώ να σκέφτομαι πως όλα μπορούν να εξηγηθούν με έναν άλλο τρόπο, με τους νόμους της φύσης».

Οι πεποιθήσεις του περί ανυπαρξίας Θεού δεν είναι οι μόνες αξιοπρόσεχτες στο βιβλίο. Ακόμη, ο Βρετανός επιστήμονας εκφράζει την προσωπική του άποψη περί ύπαρξης εξωγήινης ζωής, την πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσει σε εξυπνάδα την ανθρωπότητα όπως, επίσης, δεν αποκλείει τα ταξίδια στο χρόνο.

«Υπάρχουν μορφές ευφυούς ζωής εκεί έξω», γράφει και σημειώνει πως το ανθρώπινο γένος πρέπει να είναι επιφυλακτικό έως ότου υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος.

«Το ταξίδι πίσω στον χρόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί, σύμφωνα με την γνώση που έχουμε επί τους παρόντος», αναφέρει και προβλέπει πως «εντός των επόμενων 100 ετών θα μπορούμε να ταξιδεύουμε οπουδήποτε στο ηλιακό σύστημα».

«Αντιλήφθηκε πως ο κόσμος ήθελε απαντήσεις ειδικά σε αυτά τα ερωτήματα», είπε η κόρη του Στίβεν Χόκινγκ, Λούσι στο CNNi. Ήταν ανάμεσα σε όσους βοήθησαν να ολοκληρωθεί και να δημοσιευτεί το τελευταίο του βιβλίο.

Ο Βρετανός θεωρούσε πως ο κόσμος είναι στο «σκαλοπάτι μία εποχής τεράστιων αλλαγών», σημείωσε η ίδια. «Μας ζητούσε να μην προχωράμε τυφλά προς το μέλλον», σημείωσε.

Η μεγαλύτερη ανησυχία του επιστήμονα, σύμφωνα με την κόρη του, είναι το πόσο διαιρεμένο είναι το ανθρώπινο γένος. Εξηγώντας, η Λούσι Χόκινγκ έκανε λόγο για στροφή του ανθρώπου στην εσωτερικότητα.

Το τελευταίο μήνυμα του Χόκινγκ στην ανθρωπότητα, όμως, είναι αισιόδοξο. Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς διαμορφώνουμε το μέλλον;», γράφει: «Να θυμάστε να κοιτάτε πάνω, τα αστέρια, και όχι κάτω, τα παπούτσια σας».

'There is no God,' says Stephen Hawking in final book, by Rob Picheta, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ