ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας»: Αντίστροφη μέτρηση για το βραβείο που διεκδικεί και η Ελλάδα

«Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας»: Αντίστροφη μέτρηση για το βραβείο που διεκδικεί και η Ελλάδα
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Με την Αθήνα να έχει προκριθεί στους τελικούς έξι διεκδικητές, την ερχόμενη Τρίτη θα ανακοινωθεί ο νικητής του φετινού βραβείου «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» (European Capital of Innovation 2018).

Σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, η ανακοίνωση του αποτελέσματος θα γίνει το μεσημέρι της Τρίτης, στις 12:00μ.μ., (ώρα Ελλάδας) στη Λισαβόνα, παρουσία 15.000 συνέδρων, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου συνεδρίου τεχνολογίας στον κόσμο Web Summit, με τη νικήτρια πόλη να κερδίζει επίσης ένα εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, όπως γίνεται γνωστό σε ανακοίνωση του δήμου, στην Αθήνα θα διοργανωθεί ειδική εκδήλωση για όλη την πόλη, με απευθείας μετάδοση των αποτελεσμάτων από τη Λισαβόνα, στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη): Το Live streaming θα προβληθεί από το: https://websummit.com/schedule.

«Το γεγονός ότι βρισκόμαστε μεταξύ των έξι κορυφαίων πόλεων στην τελική φάση του διαγωνισμού, συνιστά από μόνο του επιτυχία αλλά θέλουμε ψηλότερα» σημειώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση και επισημαίνει: «Στον φάκελο υποψηφιότητάς μας δείξαμε πώς μπορείς να ξεπερνάς δυσλειτουργικά συστήματα και αγκυλώσεις. Να γίνεσαι καλύτερος. Να συνεργάζεσαι με τα πανεπιστήμια, με τους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, για την πόλη. Να εκτελείς με επιτυχία τον ρόλο του συντονιστή όλων αυτών των διαφορετικών παικτών που συνεργάζονται κάθε φορά προκειμένου να βρεθεί μια λύση σε κάθε πρόβλημα. Να κάνεις περισσότερα, με λιγότερα».

Σημειώνεται πως το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» διεκδικούν μαζί με την Αθήνα, η Τουλούζη (Γαλλία), το Αμβούργο (Γερμανία), η πόλη Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία), και το Άαρχους (Δανία). Η νικήτρια πόλη, που θα ανακοινωθεί στις 6 Νοεμβρίου, θα διαδεχθεί το Παρίσι που ήταν η «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» για το έτος 2017.

Υπενθυμίζεται ακόμα πως φακέλους υποψηφιότητας για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσαν αρχικά 80 πόλεις και προστίθεται ότι η διάκριση «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» επιβραβεύει ευρωπαϊκές πόλεις που παράγουν και εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Απευθύνεται σε πόλεις που αξιοποιούν την καινοτομία για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητά τους και να προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους πολίτες, καθώς και πόλεις που συμβάλλουν στη δημιουργία δυναμικών καινοτόμων οικοσυστημάτων και συνεργάζονται με τους πολίτες στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση δράσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ