ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προσωπικά αντικείμενα του Στίβεν Χόκινγκ δημοπρατήθηκαν για καλό σκοπό

Προσωπικά αντικείμενα του Στίβεν Χόκινγκ δημοπρατήθηκαν για καλό σκοπό
REUTERS/Toby Melville

Το ποσό των 1,82 εκατομμυρίων λιρών συγκεντρώθηκε στην online δημοπρασία προσωπικών αντικειμένων του Βρετανού φυσικομαθηματικού Στίβεν Χόκινγκ από τον οίκο Κρίστις.

Ένας πλειοδότης έδωσε το ποσό των 296.750 λιρών για να αποκτήσει ένα αναπηρικό αμαξίδιο που χρησιμοποιούσε ο Χόκινγκ, ενώ, ένα αντίγραφο του διδακτορικού του από το 1965 (ένα από τα πέντε που υπάρχουν) αγοράστηκε έναντι 584.750 λιρών.

Σύμφωνα με το BBC και τη «Guardian», συνολικά, δημοπρατήθηκαν 52 προσωπικά αντικείμενα του Χόκινγκ.

Οι τιμές κινήθηκαν αρκετά υψηλότερα του αναμενομένου. Για παράδειγμα, το διδακτορικό του με θέμα «Ιδιότητες των διαστελλομένων συμπάντων» αναμενόταν να «πιάσει» 150.000 λίρες, αλλά η τελική τιμή ήταν σχεδόν τετραπλάσια.

Πουλήθηκαν, επίσης, μια σειρά από μετάλλια, βραβεία και επιστημονικές εργασίες του Χόκινγκ, βιβλία και γράμματα της βιβλιοθήκης του από άλλους επιστήμονες (Νεύτωνα, Δαρβίνο, Αϊνστάιν κ.α.), καθώς και ένα υπογεγραμμένο από τον ίδιο αντίτυπο του βιβλίου του «Ένα σύντομο Χρονικό του Χρόνου» που έπιασε 68.750 λίρες, πολύ περισσότερες από τις 3.000 λίρες του καταλόγου της δημοπρασίας.

Τα έσοδα της δημοπρασίας θα δοθούν στο νεοσύστατο Ίδρυμα Στίβεν Χόκινγκ και στην Ένωση Ασθενών με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα, την ασθένεια από την οποία έπασχε ο ίδιος και τον είχε καθηλώσει σε αναπηρικό αμαξίδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ