ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπιενάλε, Μόραλης & κάλος: η Le Figaro για την πολιτιστική άνοιξη της χειμωνιάτικης Αθήνας

Μπιενάλε, Μόραλης & κάλος: η Le Figaro για την πολιτιστική άνοιξη της χειμωνιάτικης Αθήνας

Ακόμη ένα εκτενές ρεπορτάζ στην Αθήνα του πολιτισμού αφιερώνει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Με τίτλο "Αθήνα, ο χειμώνας της πηγαίνει τόσο πολύ" η εφημερίδα παρουσιάζει εκτενές αφιέρωμα στις ταξιδιωτικές της σελίδες φέρνοντας σε πρώτο πλάνο την πλούσια πολιτιστική κίνηση της πόλης.

H γαλλική εφημερίδα αναφέρεται σε τρεις σημαντικές εκθέσεις και μία νέα όπερα που "ζωντανεύουν αυτήν την περίοδο την ελληνική πρωτεύουσα, δίνοντας την ευκαιρία στον εκτός τουριστικής περιόδου επισκέπτη, να ανακαλύψει τον δυναμισμό της πόλης".

H Figaro παρουσιάζει τις εκθέσεις: "Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου»"στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την αναδρομική έκθεση στο Γιάννη Μόραλη-ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ουαιώνα-στο Μουσέιο Μπενάκη της Πειραιώς, και την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης με θέμα "Αντί" τη λέξη που ενσαρκώνει όλες τις αντιθέσεις: πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, συστημικές.

"Είναι στην Ελλάδα που ξεκίνησε η αντίδραση και όπου το να αντιτίθεσαι έγινε η κανονικότητα" υπογραμμίζει ο διευθυντής της Μπιενάλε Poka-Yio.

Η εφημερίδα παρουσιάζει επίσης το Πολιτιστικό Κέντρο Σταύρος Νιάρχος με τη νέα λυρική σκηνή, για το οποίο επισημαίνει ότι αποτελεί το πιο εντυπωσιακό σύμβολο της αναβάθμισης της ελληνικής πρωτεύουσας.

Σημειώνεται επίσης, ότι το κέντρο της πόλης ανανεώνεται με μικρές πινελιές και γίνεται όλο και πιό ευχάριστο με τους πεζοδρόμους, τα μπαρ και τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα που πολλαπλασιάζονται, αναπτύσσοντας αυτή τη μοναδική τέχνη στην Ελλάδα, "να ζούμε όλοι μαζί".

"Οι περιοχές του Ψυρρή, πλατεία Αγίας Ειρήνης, Μοναστηράκι, Κουκάκι ακόμα και το Παγκράτι είναι 'μοδάτες' περιοχές... Αρκεί μία αχτίδα ήλιου για να γεμίσουν τα καφέ και οι πεζόδρομοι της πόλης με κόσμο" γράφει η Figaro για το ιστορικό κέντρο που αν δεν προστατευτεί θα γίνει βορά στον υπερτουρισμό αλλά αυτό είναι ένα αλλο πρόβλημα από μόνο του που αργά ή γρήγορα η πόλη θα κληθεί να αντιμετωπίσει πριν πνιγεί στη χαμένη ισορροπία ποιότητας και προσφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ