ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο διάσημος Ισλανδός συγγραφέας Αντρί Σνερ Μάγκνασον στη Αθήνα

Ο διάσημος Ισλανδός συγγραφέας Αντρί Σνερ Μάγκνασον στη Αθήνα

Διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας θα δώσει στις 30 Νοεμβρίου ο διάσημος Ισλανδός συγγραφέας Αντρί Σνερ Μάγκνασον. Ο Μάγκνασον είναι από τους πιο πολυμεταφρασμένους ισλανδούς συγγραφείς, ακτιβιστής για το περιβάλλον, υποψήφιος για την προεδρία της Ισλανδίας το 2016 και τα βιβλία του κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ως θεατρικά έργα σε 35 χώρες.

Είναι ένας απ’ τους πιο δυναμικούς και γνωστούς Ισλανδούς συγγραφείς του καιρού μας. Ασκεί δριμεία κοινωνική κριτική και θέτει συχνά προ των ευθυνών τους κυβερνήσεις και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα τόσο ως πολιτικός (ήταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας του στις εκλογές του 2016) όσο και ως καλλιτέχνης.

Γεννήθηκε το 1973. Έργα του έχουν εκδοθεί και παιχτεί σε πάνω από τριάντα χώρες, ενώ έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για ενήλικες και για παιδιά καθώς και με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου. Επιπλέον, έχει γράψει ποιητικές συλλογές και θεατρικά έργα. Αγωνίζεται ενεργά ενάντια στην καταστροφή των ισλανδικών υψιπέδων.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, όπως με την ποπ σταρ Björk, για να δοθεί διεθνής προσοχή στο θέμα. Ο Αντρί Σνερ Μάγκνασον και η Björk είναι μεταξύ των ιδρυτών μιας περιβαλλοντικής ομάδας, η οποία αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός Εθνικού Πάρκου που να καλύπτει ολόκληρη την περιοχή των κεντρικών ισλανδικών υψιπέδων. Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο του «ΤΙΜΑΚΙΣΤΑΝ – Το σεντούκι του χρόνου» και το παιδικό μυθιστόρημά του «Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη».

Ο Μάγνασον θα συνομιλήσει επί σκηνής με τη Σοφία Βγενοπούλου και τον Φίλιππο Μανδηλαρά και η συζήτηση θα είναι στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 17.30. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19.00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ