ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Βιβλιοβούλιο»: Η μοναδική εκπομπή για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση είναι στο κανάλι της Βουλής

«Βιβλιοβούλιο»: Η μοναδική εκπομπή για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση είναι στο κανάλι της Βουλής

Μια νέα εκπομπή για το βιβλίο ξεκίνησε στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλή­νων. Το «Βιβλιοβούλιο» φιλοδοξεί να είναι μια παρεμβατική εκπομπή, που θα δώσει έμφαση στην επι­καιρότητα του βιβλίου.

Το «Βιβλιοβούλιο» επιχειρεί να προσεγγίσει το βιβλίο με διάφορους τρόπους:

  • Μέσα από τους ίδιους τους συγγραφείς, οι οποίοι θα μιλούν στο δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή, για τα τελευταία τους βιβλία, για το θέμα που αναπτύσσουν, για τα συγγραφικά τους στοιχήματα, για τη συγγραφική μέθοδο που ακολούθησαν αλλά και για το γενικό­τερο λογοτεχνικό περιβάλλον, τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
  • Μέσα από τη γρήγορη περιδιάβαση στις νέες κυκλοφορίες, με τη βοήθεια της δημοσιο­γράφου Σταυρούλας Παπασπύρου.
  • Μέσα από την κριτική του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, που διαλέγει ένα βιβλίο ανά εκπο­μπή και το αναλύει σε βάθος.
  • Μέσα από θέματα γύρω από το ευρύτερο περιβάλλον του κόσμου του βιβλίου, των εκ­δοτών, των συγγραφέων, των βιβλιοπωλών, των μεταφραστών.

Το «Βιβλιοβούλιο» διαβάζει βιβλία πεζογραφικά, ποιητικά, δοκιμιακά και μιλάει γι’ αυτά ανιχνεύοντας και αναζητώντας την ποιότητα, την αναγνωστική απόλαυση, τις νέες τάσεις. Την αρ­χισυνταξία και την παρουσίαση έχει ο Μανώλης Πιμπλής.

Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 20:00, στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

19424460


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μανώλης Πιμπλής γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική σχολή Αθηνών, ωστόσο πολύ σύντομα τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Από το 1994 εργάστηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» και από το 1999 έως το 2018 στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας, όπου ήταν υπεύθυνος για το ένθετο «Βιβλιοδρόμιο».

Από το 1995, οπότε και πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με την συλλογή ποιημάτων με τίτλο «Εκποιήματα», παραμένει ενεργός και δραστηριοποιείται στη λογοτεχνική κριτικογραφία. Διηγήματα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, όπως: «Ελληνικά εγκλήματα 2», «Η απουσία του έρωτα», «Ελληνικά εγκλήματα 4». Παράλληλα είναι μεταφραστής. Δυναμικός και καινοτόμος ως γενικός διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης κατάφερε να μετατρέψει την Έκθεση σε κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για το βιβλίο «Προφανώς και τα Social Media έχουν επιδράσει ποικιλοτρόπως στο πώς γράφουμε και διαβάζουμε. Μια πρώτη παρατήρηση είναι πως κατά μέσο όρο, ανεξάρτητα από το τι διαβάζουμε, διαβάζουμε πολύ περισσότερες ώρες την ημέρα σε σχέση με παλιά. Αυτό δεν είναι, από μόνο του αρνητικό, αντίθετα μπορεί μακροπρόθεσμα να αποδειχθεί πολύ θετικό», είπε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ