ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Vinterberg τολμάει μία γενναία «βουτιά» στα άδυτα του Kursk

O Vinterberg τολμάει μία γενναία «βουτιά» στα άδυτα του Kursk

Η μπομπίνα και ο χρόνος γυρίζουν αντίστροφα και σταματάνε στις 12 Αυγούστου του 2000. Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Kursk χάνεται για πάντα ανοιχτά της θάλασσας του Μπάρεντς, στα βάθη του ανατολικού Αρκτικού Ωκεανού

Ήταν μία απλή ναυτική άσκηση με τραγικό τέλος, καθώς οδήγησε 118 άντρες στο να χάσουν τη ζωή τους άδοξα, έπειτα από ισχυρές εκρήξεις που προκλήθηκαν από διαρροή υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Παρότι οι ξένες κυβερνήσεις ήταν διατεθειμένες να προσφέρουν την όποια αναγκαία βοήθεια, η ρωσική κυβέρνηση αρνιόταν κατηγορηματικά για τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα την οποιαδήποτε αρωγή, ενώ ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθούσε καθηλωμένος στους δέκτες του.

2

Δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο δημοφιλής Δανός σκηνοθέτης Thomas Vinterberg, ετοιμάζεται να καθηλώσει για μία ακόμη φορά το κοινό. Με την νέα του ταινία «KURSK: H Τελευταία Αποστολή» φέρνει στην επιφάνεια την ιστορία του υποβρυχίου, με τον Λικ Μπεσόν να υπογράφει την παραγωγή. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αριστουργηματικός «μαέστρος» της έβδομης τέχνης, δεν θα μπορούσε να κάνει απλά μία επιφανειακή καταγραφή του περιστατικού, για αυτό και «βουτάει» στα βαθιά, αναδύοντας από τον πυθμένα του χρόνου και την ανθρώπινη πλευρά της υπόθεσης.

3

Έτσι, με κεντρικό πυρήνα την ηγετική μορφή του διοικητή του ρωσικού υποβρυχίου Kursk, Mikhail Averin, υποδυόμενο από τον μοναδικό Matthias Schoenaerts (Το Κορίτσι από τη Δανία, Το Κόκκινο Σπουργίτι), το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται γύρω από εκείνον και την τριμελή οικογένειά του. Στο πλάι του, η έγκυος γυναίκα του Léa Seydoux (Η Ζωή της Αντέλ, Ο Αστακός) και ο γιος του, τον οποίο ενσαρκώνει με αξιοσημείωτη ωριμότητα για το νεαρό της ηλικίας του ο Artemiy Spiridonov, στην πρώτη του «αποστομωτική» εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη. Το πολλά υποσχόμενο καστ, «σφραγίζει» η οσκαρική παρουσία του πολύ αγαπημένου στο ελληνικό κοινό -και όχι μόνο-, Colin Firth (Ο Λόγος του Βασιλιά) στον κομβικό ρόλο του Βρετανού αξιωματικού.

Μέσα από καθηλωτικές ερμηνείες, συγκλονιστική μουσική και κάδρα γεμάτα ένταση, ο Vinterberg παραδίδει μια ταινία που αντηχεί ζητήματα διαχρονικά, όπως η γενναιότητα, η αγάπη και ο χρόνος που χάνεται.

4

Η ταινία «KURSK: H Τελευταία Αποστολή» προβάλλεται στους κινηματογράφους.

Δείτε το trailer της ταινίας:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ