ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα έργα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά σε ένα άλμπουμ της TASCHEN

Τα έργα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά σε ένα άλμπουμ της TASCHEN
Musee d'Art Moderne de la Ville de Paris/ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο εκδοτικός οίκος TASCHEN αφιέρωσε 500 σελίδες σε μία έκδοση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο ενός από τους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους εικαστικούς: του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά (Jean-Michel Basquiat).

Ο Ζαν-Μισέλ Μπακιά είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη. Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν, μισός Αϊτινός και μισός Πορτορικάνος, ξεκίνησε ως μέλος του ντουέτου καλλιτεχνών δρόμου SAMO, στη δεκαετία του '80 εξέθετε τα έργα του σε γκαλερί και μουσεία σε όλον τον κόσμο και έφυγε απ' τη ζωή το '88 σε ηλικία 27 χρόνων από υπερβολική δόση ηρωίνης.

Αυτό, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα των έργων του γέννησαν έναν θρύλο. Μόλις το 1992, το Whitney Museum of American Art φιλοξένησε αναδρομική έκθεση του Μπασκιά. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς Αφροαμερικανούς εικαστικούς όλων των εποχών: στις 8 Μαΐου του 2017, στον οίκο Sotheby's, ένα από τα «κρανία» του Μπασκιά (με τίτλο «Untitled») κατοχυρώθηκε σε αγοραστή για το ποσό των 110,5 εκατομμυρίων δολαρίων, δημιουργώντας καινούργιο ρεκόρ για έργο Αμερικανού καλλιτέχνη σε δημοπρασία. Επιπλέον, ο Μπασκιά ήταν ένας από τους πιο οικονομικά επιτυχημένους καλλιτέχνες στην εποχή του, περίφημες είναι οι σκηνές που εμφανιζόταν δημόσια ντυμένος με πανάκριβα ρούχα Armani, όλο μπογιές από τα χρώματα που χρησιμοποιούσε όταν ζωγράφιζε.

Η μονογραφία στον εκδοτικό οίκο TASCHEN φέρει τις υπογραφές της Έλεανορ Νάιρν και του Χανς Βέρνερ Χόλτζγουορθ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ