ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Ιάπωνα αυτοκράτορα Ακιχίτο πριν παραιτηθεί

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Ιάπωνα αυτοκράτορα Ακιχίτο πριν παραιτηθεί
KIMIMASA MAYAMA/AΠΕ ΜΠΕ

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο της Ιαπωνίας έκανε την τελευταία του δημόσια ομιλία για τη νέα χρονιά, επαναλαμβάνοντας ευχές για ειρήνη, τέσσερις μήνες πριν αποχωρήσει από το θρόνο.

Πάνω από 110.000 πολίτες κατέκλυσαν τους κήπους των αυτοκρατορικών Ανακτόρων στο κέντρο του Τόκιο για να χαιρετίσουν τον αυτοκράτορα και την οικογένειά του.

Σε κάθε αρχή μιας νέας χρονιάς, ο αυτοκράτορας, η αυτοκράτειρα, οι γιοι τους και οι οικογένειές τους κάνουν αρκετές εμφανίσεις πίσω από μια γυάλινη πρόσοψη απέναντι σε ένα πλήθος που τρέφει μεγάλο σεβασμό γι αυτούς. Ωστόσο αυτή η αρχή του 2019 είναι ιδιαίτερη γιατί ο Ακιχίτο, ο οποίος γιόρτασε το Δεκέμβριο τα 85α γενέθλιά του, θα ολοκληρώσει την 30ετή βασιλεία του στις 30 Απριλίου.

Ο μονάρχης είχε εκφράσει στα μέσα του 2016 την επιθυμία να αφήσει τον Θρόνο των Χρυσανθέμων για να τον διαδεχτεί ο πρωτότοκος γιος του Ναρουχίτο, φοβούμενος μήπως δεν μπορεί να συνεχίσει να εκπληρώνει πλήρως τα καθήκοντά του ως σύμβολος του λαού, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και των κινδύνων της εύθραυστης υγείας του.

Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να ψηφιστεί ειδικός νόμος ώστε να επιτραπεί στον αυτοκράτορα να παραιτηθεί ενώ είναι εν ζωή, μια διάταξη που δεν προβλέπει το νομικό καθεστώς του Αυτοκρατορικού Οίκου.

Πολύ μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών υποστήριξε αμέσως την επιθυμία του αυτοκράτορα, ο οποίος εργάστηκε σκληρά εκπληρώνοντας την αποστολή του από το 1989.

Κατά τη διάρκεια της εποχή της, της λεγόμενης Heisei (ολοκλήρωση της ειρήνης), ο Ακιχίτο επισκέφτηκε πολλές χώρες που υπέστησαν ωμότητες από Ιάπωνες στρατιώτες στον Πόλεμο του Ειρηνικού και δεν σταμάτησε να πηγαίνει να παρηγορεί και να εμψυχώνει σε όλο το αρχιπέλαγος τους Ιάπωνες θύματα των φυσικών καταστροφών, που ήταν πολλοί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων.

«Καλή Χρονιά. Είμαι πράγματι ευτυχής που γιορτάζω αυτή την Πρωτοχρονιά μαζί σας, κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό και ελπίζω αυτή να είναι μια ωραία χρονιά για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Προσεύχομαι για την ειρήνη και την ευτυχία των κατοίκων αυτής της χώρας και του κόσμου», δήλωσε ο Ακιχίτο.

«Είναι μεγάλη η ανακούφιση που η εποχή Heisei ολοκληρώνεται χωρίς η Ιαπωνία να γνωρίσει σύγκρουση», είχε δηλώσει ο Ακιχίτο με την ευκαιρία των γενεθλίων του.

Ο Ακιχίτο, γιος του Χιροχίτο (που πέθανε τον Ιανουάριο του 1989) δεν προβλέπεται να κάνει άλλη δημόσια εμφάνιση μέχρι το τέλος της βασιλείας του, εξ ου και η συγκίνηση που επικρατούσε σε όσους μετέβησαν στους αυτοκρατορικούς κήπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ