ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

London Centre for Music: Ένας συναυλιακός χώρος για τον 21ο αιώνα στο Λονδίνο

London Centre for Music: Ένας συναυλιακός χώρος για τον 21ο αιώνα στο Λονδίνο
dsrny.com

Σχεδιάστηκε από το αμερικανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Diller Scofidio + Renfro και το κόστος του εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 288 εκατομμύρια λίρες. Σε έναν πύργο με σχήμα περιστραμμένης πυραμίδας, το London Centre for Music θα είναι «ένας συναυλιακός χώρος για τον 21ο αιώνα». 

Σχεδιάστηκε από το αμερικανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Diller Scofidio + Renfro, θα στεγάσει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου και την Guildhall School of Music & Drama. Θα έχει έναν συναυλιακό χώρο τελευταίας λέξης της τεχνολογίας και χώρους για εκπαίδευση, περφόρμανς και πρόβες. Το κόστος του εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 288 εκατομμύρια στερλίνες. Θα κτιστεί εκεί που σήμερα βρίσκεται το Museum of London, το οποίο σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Powell & Moya στο νότιο άκρο του Barbican Centre. Το μουσείο θα μετεγκατασταθεί σε άλλο χώρο, σχεδιασμένο από τους Stanton Williams και Asif Khan.

Πρόκειται για το πρώτο πρότζεκτ στο Ηνωμένο Βασίλειο του αμερικανικού αρχιτεκτονικού γραφείου, το οποίο κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό το 2017. «Ένας ζωτικός δημόσιος χώρος απρόσκοπτα συνδέει με το φουαγέ και καλωσορίζει τους πάντες, είτε έχουν εισιτήριο είτε όχι» είπε η εκ των ιδρυτών του Diller Scofidio + Renfro, Ελίζαμπεθ Ντίλερ, την οποία προσφάτως το περιοδικό Time χαρακτήρισε ως την αρχιτέκτονα με τη μεγαλύτερη επίδραση, παγκοσμίως.

Τη θέση του London Centre for Music την οραματίζονται σαν τοπόσημο στο κεντρικό Λονδίνο που αποκαλείται πλέον «Culture Mile». Το «Μίλι Πολιτισμού» θα ξεκινά από την Tate Modern, θα περνά τη γέφυρα Millennium Bridge, πέρα από τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου και, στη συνέχεια, πέρα από το καινούργιο London Centre for Music.

«Η ιδέα να υπάρξει ένα καινούργιο κέντρο πολιτισμού στο Λονδίνο, μέσα στο Μίλι Πολιτισμού, και στο κέντρο του μια πραγματικά σπουδαία διεθνής μοντέρνα αίθουσα συναυλιών της εποχής μας, εξοπλισμένη σύμφωνα με τα στάνταρ αυτής της εποχής, είναι πολύ συναρπαστική», είπε ο μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου σερ Σάιμον Ρατλ. «Είναι ένα σημάδι ότι το Λονδίνο είναι μια δυναμική πόλη πολιτισμού, σε μια περίοδο που θα χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο όλο και πιο πολύ», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ