ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το διαβόητο shutdown έχει καταστροφικές επιπτώσεις και στον πολιτισμό

ΗΠΑ: Το διαβόητο shutdown έχει καταστροφικές επιπτώσεις και στον πολιτισμό
JIM YOUNG/Reuters

Ολική καταστροφή του εθνικού πάρκου Joshua Tree και σχεδόν πτώχευση του περίφημου μουσείου Smithsonian καταγράφουν -μεταξύ άλλων- τα στοιχεία, μετά από 34 μέρες παράλυσης του κρατικού μηχανισμού στις  ΗΠΑ, το διαβόητο shutdown...

Τριάντα τέσσερις ημέρες κράτησε η μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ, με χιλιάδες ανθρώπους σε απόγνωση και έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Πολλές εκπομπές και διάσημοι οργάνωσαν μέχρι και εράνους, όπως η Έλεν Ντετζένερις, για να βοηθήσουν τους πολίτες που είχαν μείνει κυριολεκτικά στο δρόμο και χωρίς εισόδημα. Οι υπηρεσίες σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις θα επαναλειτουργήσουν μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, αλλά οι ζημιές που άφησε πίσω του ο περασμένος μήνας είναι ανυπολόγιστες.

Στα θύματα αυτής της κρίσης βρίσκεται και το περίφημο εθνικό πάρκο Joshua Tree, που παρέμεινε κλειστό με καταστροφικές συνέπειες. Το ιστορικό πάρκο του Λος Άντζελες τις τελευταίες αυτές 34 ημέρες υπέστη καταστροφές που είχαν αποφευχθεί για χρόνια. Οι υπάλληλοι επέστρεψαν και αντιμετώπισαν τις πρωτοφανείς και ανεπανόρθωτες ζημιές που έχει υποστεί, βρέθηκαν κυριολεκτικά σε μια κατάσταση χάους, με κατεστραμμένα δέντρα, γκράφιτι και ερειπωμένα μονοπάτια. Η μειωμένη φύλαξη και επίβλεψη αύξησε τους βανδαλισμούς, έτσι το πάρκο θα χρειαστεί, όπως δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Curt Sauer, πάρα πολλά χρόνια για να ανακάμψει από τις ζημιές που προκάλεσαν οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια κατά τη διάρκεια του «Shutdown», όταν δεν υπήρχε επαρκές προσωπικό για να σώσει την κατάσταση. Οι υπάλληλοι, όταν επέτρεψαν, αντίκρισαν εικόνες καταστροφής καθώς αυτοκίνητα και μηχανές επιδίδονταν σε αγώνες μέσα στο πάρκο ξεριζώνοντας δέντρα, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που χρησιμοποίησαν το πάρκο ως κάμπινγκ αφήνοντας τόνους σκουπιδιών.

«Τα δέντρα του Joshua κόπηκαν για να φτιάξουν νέους δρόμους», πρόσθεσε ο Curt Sauer, ενώ ήδη εθελοντές οργάνωσαν μια καμπάνια «Shutdown the Shutdown for Joshua Tree National» για τη σωτηρία, τον καθαρισμό και την αποκατάστασή του. Το Joshua Tree δεν είναι το μόνο πάρκο που υπέστη ζημιές. Τα περισσότερα δημόσια πάρκα έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές και όλοι πλέον απευθύνουν έκκληση για τη χρηματοδότηση και στελέχωσή τους με προσωπικό φύλαξης.

Το Smithsonian, ο κύριος οργανισμός χρηματοδότησης τέχνης της χώρας, που υποστηρίζει εκατοντάδες καλλιτέχνες, μελετητές, προγράμματα μουσείων, εκπαίδευση τέχνης, βιβλιοθήκες και δημόσια έργα τέχνης στις ΗΠΑ βρέθηκε κυριολεκτικά στο χείλος της καταστροφής με το «shutdown». Η ζημία που υπέστη τόσο το μουσείο όσο και ο ζωολογικός κήπος στην Ουάσιγκτον ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα.

Τα 19 μουσεία (εκτός από τη γκαλερί Renwick, η οποία παραμένει κλειστή μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου), 9 ερευνητικά κέντρα και ο Εθνικός ζωολογικός κήπος, καθώς και η Εθνική Πινακοθήκη, άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους στις 29 Ιανουαρίου, αλλά μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 45.000 επισκέπτες που απολαμβάνουν κάθε μέρα τους πολιτιστικούς θησαυρούς. Μαζί με τα μουσεία παρέλυσαν και τα εστιατόρια, τα καφέ και τα καταστήματα πώλησης αναμνηστικών των μουσείων. Τα μουσεία της Ουάσιγκτον στηρίζουν πάνω από 726.000 θέσεις εργασίας και συμβάλλουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ ετησίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ