ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλλόκοτες δημοπρασίες: Τα πιο... απρόσμενα αντικείμενα που άλλαξαν χέρια το 2018

Αλλόκοτες δημοπρασίες: Τα πιο... απρόσμενα αντικείμενα που άλλαξαν χέρια το 2018
EPA/ETIENNE LAURENT

Είναι η τέχνη και τα κοσμήματα που συνήθως κυριαρχούν στα «πρωτοσέλιδα» μετά από μία δημοπρασία διεθνούς ενδιαφέροντος. Παρόλα αυτά, η αγορά των δημοπρασιών είναι γεμάτη με τουλάχιστον… απρόσμενα αντικείμενα που κάνουν τους πολλούς να αναρωτιούνται για τη χρήση τους και, ασφαλώς, την τιμή αγοράς του. Ιδού μερικά από τα ασυνήθιστα αντικείμενα που άλλαξαν χέρια το 2018.

Δεν είναι η πρώτη – κι ίσως ούτε η τελευταία φορά – που βγαίνει σε δημοπρασία ένα κομμάτι της σκάλας του Πύργου του Άιφελ. Αυτό το κομμάτι 4,3 μέτρων και 25 σκαλοπατιών της σπειροειδούς σκάλας που κάποτε αποτελούσε συνδετικό κρίκο της ατσάλινης κατασκευής μεταξύ δεύτερου και τρίτου επιπέδου του εμβληματικού Πύργου, σήμερα κατά πάσα πιθανότητα κοσμεί κάποια κατοικία του κόσμου. Η σκάλα πουλήθηκε για κάτι λιγότερο από 200.000 δολάρια.

17308953

EPA/ETIENNE LAURENT

Το γνήσιο σκίτσο του χάρτη του αγαπημένου ήρωα κινουμένων σχεδίων, Winnie-the-Pooh πουλήθηκε, τον περασμένο Ιούλιο, για 600.000 δολάρια, τον περασμένο Ιούλιο, τιμή που συνιστά ρεκόρ για εικονογράφηση βιβλίου. Σύμφωνα με τον Οίκο Sotheby's, επρόκειτο «για τον διασημότερο χάρτη στην παιδική λογοτεχνία» που δημιουργήθηκε το 1926 από τον E.H Shepard.

Pooh

Sotheby's

Μία σπάνια φιάλη ουίσκι πουλήθηκε για πάνω από 1,1 εκατομμύριο δολάρια, τον περασμένο Οκτώβριο, στο Εδιμβούργο. Κάπως έτσι, το, 60 χρόνων, Macallan Valerio Adami 1926 έγινε το πιο ακριβό ουίσκι που αποκτήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Whisky

Bonhams

Το πελώριο σμαράγδι 5,655 καρατιών (!) που ανακαλύφθηκε στη Ζάμπια τον περασμένο Οκτώβριο, δημοπρατήθηκε έναντι 28,4 εκατομμυρίων δολαρίων, στη Σιγκαπούρη. Με βάρος άνω του 1,1 κιλού, το σμαράγδι είναι «αξιοσημείωτης καθαρότητας και τέλεια ισορροπημένης χρυσο-πράσινης απόχρωσης.

Emerald

Gemfields

Ο πίνακας του Βρετανού καλλιτέχνη Banksy αυτοκαταστράφηκε κατά τη διάρκεια δημοπρασίας τον Οκτώβριο, λίγες στιγμές αφότου είχε πουληθεί για 1,4 εκατομμύρια δολάρια. «Καταστρέφεται, καταστρέφεται, καταστράφηκε…» έγραψε στο Instagram ο μυστηριώδης καλλιτέχνης ενώ δεκάδες κατάπληκτοι παριστάμενοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί.

Για πρώτη φορά στο κοινό ο αυτοκαταστρεφόμενος πίνακας του Banksy

O Edmond de Belamy έγραψε ιστορία ως η πρώτη προσωπογραφία που δημιούργησε όχι ανθρώπινο χέρι αλλά ένας αλγόριθμος. Πουλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Κρίστις έναντι σχεδόν μισού εκατομμυρίου δολαρίων – τιμή 45 φορές υψηλότερη από την εκτιμώμενη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ