ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Guardian: Τα βρετανικά μουσεία πιέζονται από αιτήματα επιστροφής ξένων θησαυρών

Guardian: Τα βρετανικά μουσεία πιέζονται από αιτήματα επιστροφής ξένων θησαυρών
Φωτογραφία αρχείου (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

«Το βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας πιέζεται να επιστρέψει αντικείμενα στο Γιβραλτάρ και στη Χιλή. Μια σειρά αιτημάτων υψηλού προφίλ για επιστροφές έχουν απευθυνθεί σε ιδρύματα όπως το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τους τελευταίους μήνες», γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, τονίζοντας ότι «τα βρετανικά μουσεία παλεύουν με την αύξηση των αιτημάτων για την επιστροφή ξένων θησαυρών».

Ήδη, υπάρχει μια έκκληση από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ για την επιστροφή των νεατερνταλικών λειψάνων, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου κρανίου ενήλικα που έχει ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες, και ένα αίτημα από τη Χιλή για τον επαναπατρισμό των υπολειμμάτων του Mylodon darwinii.

«Τα αιτήματα που όλα απορρίφθηκαν, δείχνουν ότι οι μακροχρόνιες αξιώσεις επιστροφής για εκθέματα υψηλού προφίλ, όπως τα μάρμαρα του Παρθενώνα, είναι η αιχμή του παγόβουνου, καθώς η συζήτηση γενικεύεται και πλήττει το δικαίωμα των μουσείων να κρατήσουν τα αμφισβητούμενα αντικείμενα συλλογής», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

Τον περασμένο μήνα η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας να παράσχει έγγραφα πιστοποίησης για την σχεδιαζόμενη έκθεση μίας πέτρας που αφαιρέθηκε από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Τον περασμένο Απρίλιο, το υπουργείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο την επιστροφή ενός μαρμάρινου ανάγλυφου που απεικονίζει τους ελευθερωμένους Publius Licinius Philonicus και Publius Licinius Demetrius. Μία εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για το μέλλον των εκθεμάτων.

«Πιστεύουμε ότι η δύναμη της συλλογής είναι το εύρος και το βάθος της, που επιτρέπει σε εκατομμύρια επισκέπτες να κατανοήσουν τους πολιτισμούς του κόσμου και πώς διασυνδέονται - είτε μέσω του εμπορίου, των συγκρούσεων, της μετανάστευσης, της κατάκτησης ή της ειρηνικής ανταλλαγής. Η έρευνα για την προέλευση και το πώς τα αντικείμενα μπήκαν στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου είναι ένας ενεργός χώρος εργασίας για όλα τα τμήματά μας».

H ιστορικός τέχνης Αλις Πρόκτερ, η οποία μέσω της πρωτοβουλίας «Uncomfortable Art Tours», επιδιώκει να ενημερώσει τους επισκέπτες για την αποικιακή ιστορία των μουσείων, δήλωσε ότι τα βρετανικά ιδρύματα θα αναγκάζονται όλο και περισσότερο να αναζητούν λύσεις για την προέλευση των αντικειμένων τους και το αν θα πρέπει να τα επιστρέψουν.

«Αυτή είναι μια πραγματικά κρίσιμη στιγμή για τα μουσεία για να δώσουν απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις», δήλωσε. «Πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από νομοθετικές πράξεις. Έχουν ελάχιστη δικαιολογία για να συνεχίσουν να αναφέρουν ως το νόμο του Βρετανικού Μουσείου», τόνισε η Αλις Πρόκτερ στον Guardian.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ