ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πικάσο: Έργα του εμπνευσμένα από το μυκηναϊκό πολιτισμό στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Πικάσο: Έργα του εμπνευσμένα από το μυκηναϊκό πολιτισμό στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
AP Photo

Ο Πάμπλο Πικάσο είχε εμπνευστεί από την ελληνική αρχαιότητα πολλά από τα έργα του. Τα έργα αυτά θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά το Αθηναϊκο κοινό σε μια έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

 

Στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει από 20 Ιουνίου έως 20 Οκτωβρίου, την ξεχωριστή έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός».

Πρόκειται για μια σπάνια έκθεση για τον Πικάσο και την έμπνευσή του από την αρχαιότητα σε συνομιλία με αρχαία έργα, σε επιμέλεια του Καθηγητή Ν. Χρ. Σταμπολίδη και του Olivier Berggruen.

Ο μεγάλος καλλιτέχνης του 20ού αιώνα, έχει δημιουργήσει μοναδικά έργα ζωγραφικής, αλλά λίγοι γνωρίζουν από κοντά το σχεδιαστικό-χαρακτικό του έργο, καθώς και αυτό της κεραμικής. Ένα συνδυασμό που συνδέεται με την αρχαιότητα και εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από έργα του κρητομηκυναϊκού και του ελληνικού κόσμου και γενικότερα από τους πολιτισμούς της λεκάνης της Μεσογείου.

Στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός», σπάνια έργα του Πικάσο με θαλάσσια όντα, τετράποδα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικές σκηνές και άλλα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, συνδιαλέγονται θεματικά με αντίστοιχες αρχαιότητες δημιουργώντας έναν ακόμη μοναδικό «Θεϊκό Διάλογο» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» σπάνια έργα του Πικάσο συνδιαλέγονται θεματικά με αντίστοιχες αρχαιότητες

Δεξιά: Πήλινο ερυθρόμορφο πινάκιο με παράσταση ψαριών, 350-340 π.Χ. | Αθήνα, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Αριστερά: Πάμπλο Πικάσο | Τρία ψάρια και φέτα λεμονιού | Κάννες, 15 Απριλίου 1957 | Τροχήλατο πιάτο, ερυθρός πηλός, γραπτή με επίχρισμα διακόσμηση, μερικώς εφυαλωμένο | © Succession Picasso 2019

Ένας ολόκληρος κόσμος που φέρνει ο καλλιτέχνης, όχι απαραίτητα από αρχαιότητες που είδε ο ίδιος στις αρχαίες πατρίδες της Μεσογείου, αλλά μέσα στα Μουσεία της Ευρώπης, σε βιβλία που διάβαζε, ή κατά τις συναναστροφές του με τον Kριστιάν Ζερβός ή τον Jean Cocteau, αποκαλύπτεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Info

«Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός»
20/6/2019 μέχρι 20/10/2019
Επιμέλεια: Καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης – Olivier Berggruen
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ