ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το γυμνό στην Τέχνη: Μια μεγάλη έκθεση για ένα ιδιαίτερο θέμα

Το γυμνό στην Τέχνη: Μια μεγάλη έκθεση για ένα ιδιαίτερο θέμα
royalacademy.org.uk

Με έργα των μεγάλων δασκάλων την Αναγέννησης, του Τιτσιάνο, του Ραφαήλ, του Μικελάντζελο, του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Ντύρερ και άλλων, η μεγάλη έκθεση για το γυμνό στην Τέχνη, που άνοιξε προχθές στο Λονδίνο, στην Royal Academy of Arts θεωρείται από τις πιο σημαντικές του είδους, καθώς ρίχνει φως σε μια από τις πιο ζωτικές στιγμές ιστορίας της τέχνης. 

Ο 15ος και ο 16ος αιώνας υπήρξαν καθοριστικοί για την αντιμετώπιση του γυμνού στη δυτική τέχνη. Το ανανεωμένο τότε ενδιαφέρον για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη έφερε το ανθρώπινο σώμα στο προσκήνιο της καλλιτεχνικής καινοτομίας. Οι καλλιτέχνες και στις δύο πλευρές των Άλπεων, Περούτζιο, Πολλαγιόλο και Γκόσαρτ μεταξύ άλλων, έκαναν αντιγραφές από κλασσικά μοντέλα, πειραματίστηκαν με νατουραλιστικές προσεγγίσεις, καθώς και εξερεύνησαν νέα, μη θρησκευτικά θέματα.

Ταυτόχρονα, το γυμνό μεταμόρφωσε τη χριστιανική τέχνη, ενθαρρύνοντας σύγχρονες και δυναμικές αναπαραστάσεις παλαιών θεμάτων, από την ιστορία του Αδάμ και της Εύας μέχρι τη σταύρωση.

Η θεαματική έκθεση της Royal Academy διερευνά αυτές τις σημαντικές αλλαγές σε μια επιλογή από εξαιρετικά έργα. Πίνακες ζωγραφικής, εικόνες με κοσμήματα, χάλκινα αγαλματίδια, ανατομικές μελέτες, αντιπαραβάλλουν την εξιδανικευμένη ομορφιά με το γερασμένο σώμα. Μαζί, προσφέρουν μια εικόνα για μια οπτική παράδοση που κατέχει κεντρική θέση στην ευρωπαϊκή τέχνη, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζει καλλιτέχνες και κοινό μέχρι σήμερα.

Μια έκθεση που, αν βρεθεί κανείς στο Λονδίνο, αξίζει αδιαπραγμάτευτα να δει.

Info

3 Μαρτίου — 2 Ιουνίου 2019

Καθημερινές 10:00 – 18:00
Παρασκευή 10:00 – 22:00

The Sackler Wing of Galleries, Burlington House, Royal Academy of Arts

ΔΗΜΟΦΙΛΗ