ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νόμισμα προς τιμήν του Στίβεν Χόκινγκ από το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο

Νόμισμα προς τιμήν του Στίβεν Χόκινγκ από το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο
Joel Ryan/Invision/AP, File

Τον δικό του φόρο τιμής απέμεινε το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο στον Στίβεν Χόκινγκ, με ένα καινούριο νόμισμα 50 πενών, το οποίο τιμά την πρωτοπόρα εργασία του φυσικού σχετικά με τις μαύρες τρύπες.

Το συλλεκτικό νόμισμα θα είναι διαθέσιμο σε χρυσό, ασήμι και ασήμι διπλού πάχους (γνωστό ως piedfort), ενώ δεν θα δοθεί σε κυκλοφορία. Στο κέρμα είναι χαραγμένο με κεφαλαία γράμματα το όνομα του επιστήμονα που πέθανε το 2018.

Η Βρετανίδα χαράκτρια Edwina Ellis, θέλησε να «χωρέσει μία μεγάλη μαύρη τρύπα σε ένα μικρό νόμισμα».

Στο νόμισμα είναι χαραγμένος και ο μαθηματικός τύπος της σημαντικότερης επιστημονικής ανακάλυψης του Χόκινγκ ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι εντελώς μαύρες και πως εκπέμπουν ακτινοβολία, κάτι που σημαίνει πως κάποτε θα εξαφανιστούν.

hawkingcoin


Πηγή: royalmint.com

Η χαράκτρια πήρε έμπνευση από την «παιχνιδιάρικη» πλευρά του Χόκινγκ και την ικανότητά του να εξηγεί περίπλοκες ιδέες με απλό τρόπο.

«Ο Στίβεν Χόκινγκ έκανε προσβάσιμα, ελκυστικά και αρεστά τα δύσκολα θέματα, και αυτό θέλησα να απεικονίσω με το σχέδιό μου, για το οποίο πηγή έμπνευσης ήταν μια διάλεξη που έδωσε στη Χιλή, το 2008» εξηγεί.

«Ο Χόκινγκ, στην καλύτερη παιχνιδιάρικη διάθεσή του, προσκαλεί το ακροατήριο να στοχαστεί, περιεργαζόμενο μια μαύρη τρύπα, πριν μπει μέσα».

Το καινούριο νόμισμα είναι το τελευταίο μίας σειράς βρετανικών νομισμάτων προς τιμήν φυσικών. Το κοινό μπορεί να το προμηθευτεί από τον ιστότοπο του The Royal Mint.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ