ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Αριστοφάνης συνεχίζει να ζει μέσα από τα… κόμικς

Ο Αριστοφάνης συνεχίζει να ζει μέσα από τα… κόμικς
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Τάσος Αποστολίδης

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο συγγραφέας Τάσος Αποστολίδης και ο εικονογράφος Γιώργος Ακοκαλίδης, λάτρεις και οι δύο των κόμικς, αποφάσισαν να εικονογραφήσουν τις κωμωδίες του Αριστοφάνη, δεν περίμεναν ότι τρεις και πλέον, δεκαετίες μετά, τα βιβλία τους θα είχαν ξεπεράσει σε πωλήσεις στην Ελλάδα το ένα εκατομμύριο αντίτυπα!

Αν και όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αποστολίδης «μία τέτοια εκδοτική κίνηση σήμερα, θα είχε πλήρη αποτυχία», ο «Αριστοφάνης μέσα από τα κόμικς» συγκεντρώνει και πάλι το πιστό του κοινό σε επετειακή εκδήλωση για τα 35 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας των βιβλίων, που διοργανώνεται σήμερα στις 07:00 το απόγευμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Κάναμε τότε κάτι που μας άρεσε και αγαπούσαμε και δεν φανταστήκαμε ποτέ την επιτυχία που θα είχε. Αν σήμερα γινόταν ο Αριστοφάνης σε κόμικ, φαντάζομαι ότι θα είχε πλήρη... αποτυχία! Άλλες εποχές τότε, άλλες αναζητήσεις» ξεκαθαρίζει ο κ. Αποστολίδης διευκρινίζοντας ότι συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από την πρώτη έκδοση της διασκευής σε κόμικς των έντεκα κωμωδιών του Αριστοφάνη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις Α.Σ.Ε.

Οι «Κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς», με συνεχείς επανεκδόσεις, τιμήθηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Πολιτισμός 2007-2013» με την παραγωγή: «DHE DUTY OF COMEDY» ενώ η «Λυσιστράτη» ήταν ένα από τα 100.000 βιβλία, από όλο τον κόσμο, που δόμησαν τον «Παρθενώνα των βιβλίων», το εμβληματικό έργο της Marta Minujin, στο Κάσελ της Γερμανίας. Η ίδια κωμωδία κυκλοφόρησε με κινούμενα σχέδια, στα ελληνικά και αγγλικά, σε DVD. Τέσσερις κωμωδίες δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες, σε εφημερίδες, καθώς και στο «ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ», περιοδικό που διανέμεται σε μαθητές σχολείων της ομογένειας σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Αποσπάσματά τους υπάρχουν ακόμη σε σχολικά βιβλία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στον «Μαραθώνιο ανάγνωσης» του 2012-2013, δέκα κωμωδίες διαβάστηκαν από 25.000 μαθητές, από 1.200 Δημοτικά σχολεία. Σχολικοί, αλλά και επαγγελματικοί θίασοι, κατά καιρούς, ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις κωμωδιών του Αριστοφάνη που βασίζονταν στην κόμικς εκδοχή.

Έξι κωμωδίες μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και τουρκικά, ενώ και οι 11 πωλούνται ηλεκτρονικά στα ελληνικά και αγγλικά. Με Υπουργική απόφαση, εδώ και πέντε χρόνια, τα βιβλία διατίθενται από τα πωλητήρια των Αρχαιολογικών Μουσείων της χώρας, με τη «Λυσιστράτη» να είναι best seller!

Στην παρουσίαση της συνολικής πορείας του έργου με αφηγήσεις και προβολές αρχειακού υλικού, συμμετέχουν -εκτός των δημιουργών- οι δημοσιογράφοι Παντελής Σαββίδης και Κώστας Μπλιάτκας, ο Πέτρος Μαρτινίδης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ και η Anny Weil, φιλόλογος-μεταφράστρια.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν το «Arts & Quality of Life» με ομάδες χορού της Σχολής «Ελένη Γουγουτσά» και η Παιδική χορωδία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης που διευθύνει ο Κανάρης Κεραμάρης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ