ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο «φως» μοδάτο γυναικείο υπόδημα από την Αρχαία Ρώμη

Στο «φως» μοδάτο γυναικείο υπόδημα από την Αρχαία Ρώμη
Μουσείο Ζάαλμπουργκ Wikipedia

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν σπουδαίοι μηχανικοί που κατασκεύαζαν δρόμους για να διευκολύνεται η πρόσβαση των λεγεώνων στις αχανείς εκτάσεις της Αυτοκρατορίας. Παράλληλα όμως, ήταν και σπουδαίοι σχεδιαστές μόδας!

Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το υπόδημα ήταν «status symbol», σύμβολο κύρους. Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη ίσως αποδεικνύει ότι οι σύγχρονοι Ιταλοί σχεδιαστές υποδημάτων έχουν στις αποσκευές τους μια πλούσια παράδοση σε αυτή την τέχνη.

Ένα μοδάτο γυναικείο υπόδημα εκτίθεται στο μουσείο Ζάαλμπουργκ στη Γερμανία και αποδεικνύει πόσο μοδάτες ήταν οι Ρωμαίες. Το Ζάαλμπουργκ ήταν ένα ρωμαϊκό οχυρό στην κορυφογραμμή του όρους Τάνους και αποτελούσε μέρος των ρωμαϊκών οχυρώσεων. Ήταν τεράστιο, και από κοινού με το χωριό που το περιτριγύριζε ήταν το σπίτι περίπου 2.000 ανθρώπων στην ακμή του. Κατασκευάστηκε το 90 μ.Χ. και παρέμεινε εν λειτουργία ως το 260 μ.Χ.

Από το 2005, το Ζάαλμπουργκ είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Και διαθέτει ένα μουσείο, στο οποίο εκτίθεται ένα γυναικείο υπόδημα ηλικίας 2.000 χρόνων, που ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα πηγάδι. Τα γυναικεία υποδήματα στην Αρχαία Ρώμη ήταν διακοσμημένα με κέντημα, μοτίβα και, συχνά, δαντέλα, και επιδείκνυαν τον πλούτο και το κύρος στην κοινωνία της Ρωμαίας που τα φορούσε.

Το ότι το συγκεκριμένο βρέθηκε στη Γερμανία καθώς και το ότι κάποτε φοριόταν στις άκρες της Αυτοκρατορίας, δείχνει πως η υψηλή τέχνη της υποδηματοποιίας ασκείτο παντού. Και το ότι οι σημερινές επιλογές των σχεδιαστών υποδημάτων δεν απέχουν -ως προς την επινόηση- και τόσο από αυτές των μακρινών προγόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ