Σε δημοπρασία το περίστροφο που τραυμάτισε θανάσιμα τον Βαν Γκογκ
Πηγή: AP Photo/Kamran Jebreili

Το περίστροφο Lefaucheux με το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ αναμένεται να πουληθεί σε δημοπρασία στο Παρίσι, στις 19 Ιουνίου, ενώ η τιμή του εκτιμάται ότι θα ανέλθει μεταξύ 40.000 και 60.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος δημοπρασιών Drouot.

Το ρεβόλβερ εντοπίστηκε από έναν αγρότη το 1965 στον αγρό όπου είχε βρεθεί τραυματισμένος ο ζωγράφος, στις 27 Ιουλίου 1890 στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ, ενώ το 2016 είχε εκτεθεί στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ.

Αν και πιθανότατα δεν θα αποδειχθεί ποτέ η αυθεντικότητά του, η προέλευσή του θεωρείται βέβαιη. Είναι διαμετρήματος των 7 χιλιοστών -όπως εκείνο που έριξε τη μοιραία σφαίρα- και μετά την ανακάλυψή του παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του πανδοχείου Ravoux, όπου ζούσε και πέθανε ο Βαν Γκογκ, στις 29 Ιουλίου 1890. Μέχρι σήμερα ανήκει στην ίδια οικογένεια.

Το 2011 Αμερικανοί ερευνητές αμφισβήτησαν την άποψη ότι ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, υποστηρίζοντας ότι τραυματίστηκε τυχαία από κάποια αγόρια που έπαιζαν με ένα όπλο.

Στο βιβλίο «Vincent Van Gogh: A life» (2011) oι βραβευμένοι με Πούλιτζερ Αμερικανοί Στίβεν Ναϊφέχ και Γκρέγκορι Ουάιτ Σμιθ, εικάζουν πως το μοιραίο εκείνο καλοκαίρι του 1890 στο Οβέρ ο 37χρονος Βαν Γκογκ πυροβολήθηκε από χαλασμένο όπλο με το οποίο έπαιζαν δυο έφηβοι.

Το «διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης», όπως το αποκαλούν ορισμένοι, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αλέν Ροάν «Βρέθηκε το όπλο της αυτοκτονίας;». Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Auction Art, από την ανάλυση του όπλου φαίνεται ότι είχε μείνει στο χώρο για πάρα πολλά χρόνια, ενδεχομένως από το 1890.

Αρκετοί, βέβαια, είναι οι μελετητές, οι ιστορικοί τέχνης και οι επιμελητές κειμένων οι οποίοι παραμένουν πιστοί στην αφήγηση που θέλει τον Βαν Γκογκ να αυτοκτόνησε.

Διαβάστε επίσης