ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Βιβλιοθήκες με το βλέμμα στο μέλλον: Το 85ο Διεθνές Συνέδριο της ΙFLA στην Αθήνα

Οι Βιβλιοθήκες με το βλέμμα στο μέλλον: Το 85ο Διεθνές Συνέδριο της ΙFLA στην Αθήνα
: Εθελοντές στο 83ο συνέδριο της IFLA στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, 2017 ©Maciej Sikorski

 Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνδιοργανώνουν το 85ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA), με θέμα “Libraries: dialogue for change” (“Βιβλιοθήκες: διάλογος για αλλαγή”). Θα διεξαχθεί από Σάββατο 24 έως Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Aθηνών.

Διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για την ανάληψη του καθοριστική υπήρξε και η συμβολή του Δήμου Αθηναίων. Το συνέδριο, στην υλοποίηση του οποίου θα συμβάλουν πάνω από 300 εθελοντές, αποτελεί το κορυφαίο γεγονός παγκοσμίως στο χώρο των βιβλιοθηκών και αναμένεται να προσελκύσει περίπου 4.000 συνέδρους από 120 χώρες. Παράλληλα με αυτό, διοργανώνεται διεθνής έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών σχετικών με το αντικείμενο του συνεδρίου.

To συνέδριο θα εστιάσει στο πώς οι βιβλιοθήκες κάθε είδους, μεγέθους και θεματικού πεδίου θα προσπαθήσουν να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο και τις υπηρεσίες τους εν όψει των κοινωνικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Άλλωστε, οι μετακινήσεις των πληθυσμών, οι πρόσφυγες, η κλιματική αλλαγή, η ανάδυση του ψηφιακού κόσμου, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, απαιτούν προσαρμογές και αλλαγές.

2 Ανακοίνωση της ανάληψης του συνεδρίου από την Ελλάδα Συνέδριο IFLA 2018 Κουάλα Λουμπούρ 29 08 18

(Ανακοίνωση της ανάληψης του συνεδρίου από την Ελλάδα, πέρυσι στο 84ο συνέδριο της IFLA στην Κουάλα Λουμπούρ, 29/8/2018)

Η παρακολούθηση του συνεδρίου αποτελεί επιμορφωτική δραστηριότητα για τους συνέδρους και μοναδική ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων, τεχνογνωσίας και συναντήσεων. Το προσωπικό των ελληνικών βιβλιοθηκών που θα συμμετέχει θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις νέες τάσεις και εξελίξεις στην επιστήμη της πληροφόρησης, καθώς και για καλές πρακτικές για τις βιβλιοθήκες, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν στην Ελλάδα. Μέσω του συνεδρίου εξάλλου οι ελληνικές βιβλιοθήκες θα παρουσιάσουν τις αξίες, τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες τους στη διεθνή βιβλιοθηκονομική κοινότητα.

Η IFLA εκπροσωπεί από την ίδρυσή της, το 1927, τις ενώσεις των βιβλιοθηκονόμων και τα ιδρύματα βιβλιοθηκών παγκοσμίως. Oρίζει τη διεθνή ατζέντα για το επάγγελμα και συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO, συμβάλλοντας στην επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων μέσω των βιβλιοθηκών. Διοργανώνει κάθε χρόνο τον Αύγουστο σε διαφορετική χώρα το συνέδριό της, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός για το χώρο των βιβλιοθηκών.

Info

85o Διεθνές Συνέδριο της IFLA, Libraries: dialogue for change

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 24-30 Αυγούστου 2019

Ιστοσελίδα συνεδρίου: https://2019.ifla.org/

Ιστοσελίδα IFLA:https://ifla.org/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ