ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεατρικό Grexit: Μια Οδύσσεια στην Ελλάδα της κρίσης

Θεατρικό Grexit: Μια Οδύσσεια στην Ελλάδα της κρίσης
Η αφίσα του θεατρικού GREXIT και το πολιτιστικό κέντρο Neimënster στο οποίο ανεβαίνει η παράσταση CNN Greece/Ειρήνη Ανδρουλάκη

GREXIT: μια λέξη που έχει γραφτεί πολύ στον ελληνικό και διεθνή Τύπο κι έχει δώσει πηχυαίους τίτλους -άλλοτε μόνη της, συνήθως, όμως, παρέα με τον...εφιάλτη.

Να, όμως, που πέρα από τίτλους, ο όρος GREXIT δίνει πάτημα σε καλλιτέχνες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, και εμπνέει για την δημιουργία θεατρικής παράστασης.

Περπατώντας, λοιπόν, ένα παγωμένο πρωινό στο Λουξεμβούργο, είδα αυτή την αφίσα στα προσεχώς του πολιτιστικού κέντρου Neimënster.

Ο χάρτης της Ελλάδας φιγουράρει στη ραγισμένη οθόνη μιας τηλεόρασης της δεκαετίας του 70, πεταμένης κάπου στον δρόμο ανάμεσα στα σκουπίδια. Άραγε στα μάτια των ξένων η χώρα μας γύρισε τόσο πίσω; Κάτω απ’ τον βαρύγδουπο και πιασάρικο, ομολογουμένως, τίτλο GREXIT, ο υπότιτλος σε βάζει στο κλίμα της παράστασης:

Μια Οδύσσεια στην Ελλάδα της κρίσης

Η θεατρική ομάδα Independent Little Lies, στο ενημερωτικό της δελτίο για τον Τύπο, αναφέρει χαρακτηριστικά:

Το GREXIT είναι δημιούργημα της Ευρώπης. Από την δημιουργία της λέξης και μετά, τίποτα δεν είναι όπως πριν

Η θεατρική παράσταση είναι χωρισμένη σε τρία μέρη. Καμβάς της είναι έργα για την Ελλάδα από Έλληνες και μη: Γιάννης Ρίτσος, Δημήτρης Δημητριάδης, Jan Kochanowski, Christa Wolf, David Graeber.

Το δεύτερο μέρος είναι διαδραστικό. Οι καλλιτέχνες, μέσα από βίντεο που προβάλουν, προσδοκούν να επικοινωνήσουν στο κοινό την Ελλάδα της κρίσης. Εστιάζουν στις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις του 2012 κατά των μέτρων λιτότητας, στις συγκρούσεις της αστυνομίας με τους διαδηλωτές και στην πυρπόληση 93 κτιρίων στις ταραχές της 12ης Φεβρουαρίου εκείνου του έτους.

Οι παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου 2016 σ’ ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης του Λουξεμβούργου, δίπλα στο ποτάμι-σύμβολό της. Το έργο ανεβαίνει σε τρεις γλώσσες -στα Γερμανικά και τα Γαλλικά που είναι οι επίσημες της χώρας αλλά και στα Ελληνικά, παρακαλώ! Στην ομάδα, άλλωστε, συμμετέχει και ο έλληνας ηθοποιός, Σόλων Τσούνης.

Ίσως, σκέφτομαι, αυτή η παράσταση καταφέρει να ευαισθητοποιήσει τους Λουξεμβούργιους, ορισμένοι εκ των οποίων -ένοιωσα πως- δεν τρέφουν και πολύ φιλικά αισθήματα προς τους Έλληνες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι αρνητικές αντιδράσεις και τα απαξιωτικά βλέμματα που εισέπραξα σε μουσεία όταν κλήθηκα ν’ απαντήσω, για στατιστικούς λόγους, ποια είναι η χώρα καταγωγής μου αλλά και σε καφέ την ώρα της παραγγελίας όταν με ρωτούσαν από που είμαι και έλεγα -από την Ελλάδα...

*Η Ειρήνη Ανδρουλάκη είναι δημοσιογράφος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ