ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μοντέρνες Εκκλησίες: Ο φωτογράφος Τhibaud Ρoirier εξερευνά τη σύγχρονη αρχιτεκτονική φόρμα του Ιερού

Μοντέρνες Εκκλησίες: Ο φωτογράφος Τhibaud Ρoirier εξερευνά τη σύγχρονη αρχιτεκτονική φόρμα του Ιερού
@ Τhibaud Ρoirier

Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα που έχουμε δυνήθως για έναν ιερό Ναό είναι πολύ κοντά στη Νοτρ Νταμ -όταν μιλάμε για το δυτικό Χριστιανισμό ή την Αγία Σοφία όταν μιλάμε για τον ανατολικό. Κι όμως, παρά την πολύ συγκεκριμένη χρήση τους, οι ναοί μπορούν να ξεφεύγουν από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική φόρμα και να μετατρέπονται σε σύγχρονα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Ο Γάλλος φωογράφος Τhibaud Ρoirier εξερευνά με το φωτογραφικό του φακό τη σύγχρονη αρχιτεκτονική φόρμα του Ιερού και αναπαράγει την εικόνα αυτή σε μια άλλη μορφή Τέχνης: Τη φωτογραφία. 

«Οι εκκλησίες είναι από τα μνημεία που επισκέπτονται περισσότερο οι άνθρωποι. Είναι λίγο η ιστορία τους, λίγο ο χρόνος που πήρε για να χτιστούν, αλλά και όσα μας λέει η αρχιτεκτονική τους για τα καλλιτεχνικά και πνευματικά ρεύματα της εποχής τους. Όταν ανακάλυψα για πρώτη φορά αυτό το πιο καινούργιο στιλ εκκλησιών, μου άρεσε πολύ η δημιουργικότητα, ο μινιμαλισμός και το όραμα των αρχιτεκτόνων που έφεραν μια νέα έμπνευση σε κτήρια συνήθως πολύ συντηρητικά στη μορφή και το σχήμα. Αρχιτέκτονες όπως ο Ογκίστ Περέ, ο Γκιγιόμ Ζιλέ και ο Γκότφρντ Μπομ, με έκαναν να θέλω να δημιουργήσω μια φωτογραφική σειρά προς τιμήν τους», λέει ο Ρoirier, που ζει στο Παρίσι.

Moritzkirche2

Οι περισσότερες φωτογραφίες της συγκεκριμένης σειράς τραβήχτηκαν στην Ευρώπη και μόνο λίγες στην Ιαπωνία. «Το κίνημα αυτό των πιο μοντέρνων εκκλησιών ξεκίνησε στην Ευρώπη, στις αρχές του περασμένου αιώνα και αυτά τα κτήρια φανερώνουν μια νέα προσέγγιση στο Ιερό. Η έρευνά μου με οδήγησε σε εκκλησίας στη Γαλλία, όπου ζω, στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Δανία και την ΙαπωνίαΉθελα να δείξω πώς ένα κτήριο που θεωρητικά έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό, μπορεί να ερμηνευθεί και να υλοποιηθεί τόσο διαφορετικά σε διαφορετικές χώρες», λέει.

Φωτογράφισε μέχρι τώρα 30 εκκλησίες σε 17 διαφορετικές πόλεις και το πρότζεκτ συνεχίζεται, με επόμενους προορισμούς την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

Gedächtniskirche

Η εκκλησία που τον εντυπωσίασε περισσότερο είναι η Notre Dame de Royan. «Προτιμώ τις εκκλησίες που είναι φτιαγμένες από τσιμέντο, μου αρέσει ο μπρουταλιστικός ρυθμός των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Η συγκεκριμένη εκκλησία χτίστηκε το 1958 από το Γάλλο αρχιτέκτονα Γκιγιόμ Ζιλέ, που από τότε χρησιμοποιούσε πολύ δημιουργικά το τσιμέντο».

d033d679320739.5cbf8ea800c76

Είχε άραγε και στοιχεία πνευματικής αναζήτησης η απόφασή του ν' αρχίσει να φωτογραφίζει εκκλησίες;

Φυσικά και ναι. Όπως τα πάντα στην Τέχνη εξάλλου:

«Είμαι Καθολικός, αλλά δεν ασκώ τα θρησκευτικά μου καθήκοντα από τότε που ήμουν πολύ μικρός. Ίσως αυτή η σειρά να είναι και ο τρόπος μου να ξαναβρώ την επαφή μου με τη θρησκεία», καταλήγει.

Περισσότερα για το έργο του, βρίσκετε εδώ: http://www.thibaudpoirier.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ