ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τζεφ Κουνς: To «Κουνέλι» του είναι πλέον το πιο ακριβό έργο εν ζωή καλλιτέχνη με ποσό που «ζαλίζει»

Τζεφ Κουνς: To «Κουνέλι» του είναι πλέον το πιο ακριβό έργο εν ζωή καλλιτέχνη με ποσό που «ζαλίζει»
AP Photo/Seth Wenig

Με 91,1 εκατομμύρια δολάρια, σε δημοπρασία του οίκου Christie's, το «Κουνέλι» του εκκεντρικού Τζεφ Κουνς συνέτριψε το ρεκόρ για έργο που δημοπρατήθηκε ποτέ από καλλιτέχνη που βρίσκεται εν ζωή.

Ένα «Κουνέλι» από ατσάλι, που δημιούργησε ο Τζεφ Κουνς το 1986, εμπνευσμένο από το φουσκωτό παιχνίδι ενός παιδιού, πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s, την Τετάρτη 15 Μαϊου, για 91,1 εκατομμύρια δολάρια, συντρίβοντας το ρεκόρ για έργο που δημοπρατήθηκε από καλλιτέχνη εν ζωή και κατείχε από το Νοέμβριο του 2018, ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ και το έργο Μπαλούν Ντογκ με τιμή τα 58,4 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ρόμπερτ Μνουσίν, πατέρας του σημερινού υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στιβ Μνουσίν και μεγάλος έμπορος έργων τέχνης, είναι ο άνθρωπος που έκανε την τελική προσφορά.

AP 19123535558210

AP Photo/Seth Wenig

Ήταν το έκτο και τελευταίο έργο που δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s, από τη συλλογή του εκδότη Νιούχαουζ, ο οποίος πέθανε το 2017. Το γλυπτό είχε εκτιμηθεί από τους ειδικούς ότι ήταν πιθανό να αγγίξει την τιμή των 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ποσό των 91,1 εκατομμυρίων δολαρίων που δαπανήθηκε για το «Κουνέλι», επιβεβαιώνει ότι τα μεταλλικά γλυπτά του Κουνς, που δημιουργήθηκαν στη δεκαετία 80′ - 90′, περίοδο κατά την οποία έγινε η έκρηξη στην σύγχρονη τέχνη, έγιναν πλέον τρόπαια με ανυπολόγιστη αξία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ