ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Himmelweg: Μια συγκλονιστική ιστορία από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, στο Φεστιβάλ Αθηνών

Himmelweg: Μια συγκλονιστική ιστορία από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, στο Φεστιβάλ Αθηνών
greekfestival.gr

Η θεατρική παράσταση «Himmelweg», η οποία παρουσιάζεται 7 με 10 Ιουνίου στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, μάς μεταφέρει σε ένα ναζιστικόστρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων κοντά στην Πράγα. Πρόκειται για μια αληθινή, όσο και απίστευτη ιστορία για ένα παιχνίδι εντυπώσεων παιγμένο πάνω σε ανθρώπινες ζωές

 

Σ’ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων κοντά στην Πράγα στήνεται αυτό το ιδιότυπο παιχνίδι εντυπώσεων. Η ναζιστική κυβέρνηση επιβάλλει σε επιλεγμένους κρατούμενους να δημιουργήσουν μια πλαστή εικόνα αξιοπρεπούς διαβίωσης, για χάρη της κοινής γνώμης. Εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού, θορυβημένοι από τις φήμες για τις συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα, επισκέπτονται το Τερεζίν, ένα ιδιόμορφο γκέτο στο οποίο τα πάντα φαίνονται να λειτουργούν «κανονικά». Επιστρέφοντας από το στρατόπεδο θα καταθέσουν την εικόνα που αποκόμισαν για τη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη διαμονή των κρατουμένων.

Το έργο αναφορά στο Ολοκαύτωμα, ωστόσο, δεν είναι μια απλή ιστορική αναπαράσταση των γεγονότων. Η μνήμη του Ολοκαυτώματος είναι πολύ έντονη, αλλά πιο έντονες ακόμα είναι οι νύξεις για το σήμερα. Αυτό που μας αφορά είναι η διαδικασία, η κατασκευή του ψεύδους. Η σύλληψη ενός σχεδίου εξαπάτησης. Η τελειότητα του μηχανισμού. Η ευκολία ή η τάση του ανθρώπου να ενδίδει σε αυτό που φαίνεται κανονικό. Πώς εθελοτυφλούμε και γιατί; Επίσης, οι μορφές της εξέγερσης και της υποταγής. Και, κυρίως, τα όνειρα και οι εφιάλτες των ανθρώπων, τόσο αυτών που εξουσιάζουν όσο και των θυμάτων τους.

Έχοντας εργαστεί ως δραματολόγος στο Εθνικό Θέατρο (2008-2013), με δύο σκηνοθεσίες που εκθειάστηκαν από την κριτική στο ενεργητικό της (H γυναίκα από τα παλιά του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ, στο θέατρο Πορεία το 2015, και Φοβάσαι; του Άνταμ Σέιντελ, στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης το 2016), η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί για το Φεστιβάλ Αθηνών το έργο Himmelweg του πολυβραβευμένου σύγχρονου Iσπανού δραματουργού Χουάν Μαγιόργκα. Το έργο αυτό, ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα, χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Info

Το έργο «Himmelweg» (Ο δρόμος για τον ουρανό) παρουσιάζεται 7 με 10 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 με το Νίκο Ψαρρά και τους Δημήτρη Παπανικολάου, Θανάση Δήμου, Ηλία Ανδρέου, Έλλη Παπανικολάου, Μελισσάνθη Ρεγκούκου.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, ενώ στην πρεμιέρα στις 7 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με το συγγραφέα και τη μεταφράστρια μετά την παράσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ