ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

31,7 εκατομμύρια δολάρια διεκδικεί η εικαστικός Ορλάν από τη Lady Gaga

31,7 εκατομμύρια δολάρια διεκδικεί η εικαστικός Ορλάν από τη Lady Gaga
Artnet

“Πού σταματάει η ιδιοποίηση και πού αρχίζει η κλοπή;” αναρωτήθηκε δύο χρόνια πριν η γαλλική επιθεώρηση τέχνης Le Quotidien de l'art. Αφορμή η μήνυση της Γαλλίδας εικαστικής καλλιτέχνιδας και εικαστικής περφόρμερ Ορλάν κατά της Lady Gaga για τυποκλοπή και αντιγραφή (plagiarism). Μια κατηγορία που δύο χρόνια μετά πέρασε από το Παρίσι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post η Ορλάν διεκδικεί τη δικαίωση της αυτή τη φορά στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης αντί 31.5 εκατομμυρίων δολαρίων.

“Είτε στην Γαλλία είτε στις Η.Π.Α οι μοναδικές καλλιτεχνικές δημιουργίες της Ορλάν πρέπει να προστατεύονται. Ελπίζουμε τα μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας της Lady Gaga να συνεργαστούν με την δικαιοσύνη” δήλωσε ο δικηγόρος της στην Page Six ενώ ο αντίλογος ήταν άμεσος από το συνήγορο της pop star. “Αυτό δεν είναι παρά μία προσπάθεια της ενάγουσας να δημιουργήσει εντυπώσεις στα αμερικανικά μέσα για να επαναφέρει μία αβάσιμη είδηση που κυκλοφόρησε στην Γαλλία πριν μερικά χρόνια” είπε, προφανώς μη γνωρίζοντας πόσο εμβληματικής είναι η “ενάγουσα” στο εικαστικό χάρτη των τελευταίων δεκαετιών. Η Ορλάν δεν έχει ανάγκη να δημιουργήσει ειδήσεις γύρω από το πρόσωπο της ούτε να υποκλέψει κομμάτι από τη δημοφιλία της Gaga.

624f260bfbb5d282a2b677a207ac9c89

Kατηγορώντας την τελευταία για αυθαίρετη αντιγραφή αισθητικών στοιχείων δικών της δημιουργιών, τα οποία η Gaga χρησιμοποίησε στο δίσκο της Born This Way η Ορλάν διεκδικεί το δίκαιο, λένε πολλοί. Άλλωστε στο σύμπαν της σύγχρονης τέχνης, η Ορλάν θεωρείται μαζί με τη Σίντι Σέρμαν και τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς εμβληματική καθώς αυτό που η ίδια ονόμασε “σαρκική τέχνη” -ένα είδος γλυπτικής του σώματος όπου το τελευταίο υποβάλλεται σε πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις για να γίνει εικαστικό έργο- είναι ήδη
αναγνωρισμένο για την προβληματική του.

Γιατί η Ορλάν δεν έχει ανάγκη από πρωτοσέλιδα

Πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο των τεχνών στα μέσα της δεκαετίας του 1960 αλλά η “κατασκευή” του νέου εαυτού της ξεκίνησε το 1987 όταν άρχισε να υποβάλλει τον εαυτό της σε χειρουργικές επεμβάσεις-παραστάσεις δημιουργώντας το έργο με υπέρτιτλο “Η ανάσταση της Αγίας Ορλάν”. Παντρεύοντας την πλαστική χειρουργική με την αισθητική “χειρουργική” η Ορλάν διαμαρτύρεται με έναν ωμό και επικίνδυνο τρόπο για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η πλαστική χειρουργική για να επιβάλλει πρότυπα ομορφιάς.

Είναι αντιγραφέας η Lady Gaga;

Φορώντας προεξέχοντα εμφυτεύματα στο μέτωπο και τους ώμους στο εξώφυλλο του Born This Way αλλά και στο clip του ομώνυμου single, η Lady Gaga αντέγραψε για εμπορικούς σκοπούς τις καλλιτεχνικές πρακτικές της Γαλλίδας εικαστικού ισχυρίζεται η ομάδα της 66χρονης και διεκδικεί από την Τζερμανότα αποζημίωση ύψους 31.5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το body modification δεν είναι κάτι που εμπνεύσθηκε η ποπ περσόνα που έχει κατηγορηθεί ξανά στο παρελθόν ως αντιγραφέας εικαστικών δημιουργιών χωρίς να δίνει το credit και τις αναφορές όταν οφείλονται και απαιτούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ