ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αποκαθήλωση του Λου Ριντ έχει ξεκινήσει

Η αποκαθήλωση του Λου Ριντ έχει ξεκινήσει

Γέννημα θρέμμα της Νέας Υόρκης ο Λου Ριντ γεννήθηκε στο Μπρούκλιν στις 2 Μαρτίου 1942 και έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 2013.

Ο λυρικός και “μαύρος” ποιητής των beatniks generation αγάπησε τη σκληρότητα και την έκανε βελούδο. Ο Λου Ριντ έβρισκε έμπνευση στο έρεβος του Έντγκαρ Άλαν Πόε, στον ακόλαστο Ζαν Ζενέ και στα ουρλιαχτά και τις σιωπές της μεγαλούπολης. Ήταν ένας μουσικός που συνέθεσε ποιήματα σκληρά, γεφύρωσε τη λογοτεχνία με τη μουσική και αναδείχθηκε στον τραγουδοποιό που αγαπούν όσοι θέλουν να περπατούν εκεί όπου τα δύσκολα αναδεικνύονται σε θρύλο.

“Take A Walk On The Wild Side” τραγούδησε με την βαριά μελαγχολία καθώς περπατούσε με την κιθάρα του στον ώμο στα δρομάκια της καταραμένης μυθοπλασίας μιας φτιαγμένης από τσιμέντο Νέας Υόρκης.
Ο Λου Ριντ ήταν ένα μύθος που πέρασε από τους Primitives στους Velvet Underground, συμμάχησε με την βασίλισσα του πάγου, Nico, έγινε ένας από την αυλή του Νονού της Ποπ Αρτ Γουόρχολ για να σφάξει με χειρουργική ακρίβεια, με την πένα-νυστέρι του ψεύτικη βιτρίνα μιας δήθεν εύρωστης Αμερικής. Ήταν ο Τζακ Κέρουακ της παρτιτούρας και είναι ένας μύθος που δύο χρόνια μετά το θάνατο του, πλέον να απομυθοποιηθεί.
Γιατί μπορείς πάντα να ξέρεις τι λένε για σένα όσο αναπνέεις, αλλά ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις τι θα ειπωθεί όταν περάσεις στην άλλη πλευρά. Η νέα βιογραφία με τίτλο “Notes from the Velvet Underground: The Life of Lou Reed” σπιλώνει τα πάντα.

"Ο Λου Ριντ ήταν ένα τέρας"

“Του άρεσε να με χτυπά στον τοίχο. Με χτυπούσε... με ταρακουνούσε... Και μια φορά μου μαύρισε το ένα μάτι” λέει η πρώην σύζυγος του, Μπέτι Κρόνσταντ, στον Χάουαρντ Σάουνς που υπογράφει τις αποκαρδιωτικές σελίδες.
Με μαεστρία έχει υφάνει το κατηγορώ. Γράφει για τον Λου Ριντ που βιαιοπραγούσε, για την αμφιφυλοφιλία, τα προβλήματα της ψυχικής υγείας του, τους εθισμούς, τις ουσίες και τα θύματα της ζωής του. Τις γυναίκες του. Σύμμαχοι του 140 φίλοι και συνεργάτες του Ριντ που μίλησαν για τον άλλο Λου.
“Τσαντίστηκε με κάτι που είπε και της είπε ότι θα της συντρίψει το κεφάλι”, λέει ένας παλιός φίλος, ο Άλαν Χίμαν για ένα περιστατικό όπου ο ίδιος και η σύζυγος του έγιναν μάρτυρες της βίαιης συμπεριφοράς του Ριντ στη γυναίκα που τον συνόδευε. “Η γυναίκα μου τότε επενέβη και του είπε: ‘Λου, αν συνεχίσεις να τη χτυπάς, πρέπει να φύγεις’. Τότε εκείνος έδωσε στη φίλη του μια στο κεφάλι και της φώναξε: ‘Βγες έξω!’”.
“Oι νεκρολογιές ήταν πολύ καλές μαζί του. Ήταν ένας πολύ δυσάρεστος άνθρωπος. Ήταν πραγματικά ένα τέρας” σχολίασε ο Σάουνς στο the Daily Beast.

Αντί επιλόγου

Όταν ο Ριντ έφυγε το 2013 από ηπατική νόσο σε ηλικία 71 ετών στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη ο κόσμος του ροκ υποκλίθηκε μπροστά του. Λίγους μήνες πριν ο ίδιος είχε γράψει στην ιστοσελίδα του ότι ένιωθε “πιο ώριμος και πιο ισχυρός”. Είχε χαράξει μια τέλεια μέρα για εκείνον που τώρα δύει μέσα στην ασχήμια ενός best seller που αναζητεί ακόμη περισσότερους αναγνώστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ