ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Brian Eno, εικαστικά και προβολές στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Brian Eno, εικαστικά και προβολές στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μια μοναδική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι προλάβουν μέχρι τις 30 Ιουνίου να επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς παρουσιάζεται το έργο 77 Million Paintings του Brian Eno αλλά και οι βραβευμένοι εικαστικοί και κινηματογραφιστές που βραβεύτηκαν το 2018 από την ARTWORKS στο πλαίσιο του 1ου Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ

Mπορεί ο Brian Eno να είναι περισσότερο γνωστός από τη σπουδαία του καριέρα στη μουσική από την εποχή που υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Roxy Music στη δεκαετία του ’70, όμως είναι και έναν καλλιτέχνης που έχει αφήσει την σφραγίδα του και στον τομέα των εικαστικών, με έργα που κατά κάποιο τρόπο αποτελούν προέκταση της άμπιεντ μουσικής του.

Δημιουργεί εκπληκτικά τοπία ήχου και φωτός, όπως το 77 Million Paintings που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Τόκιο το 2006, έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτές τις μέρες παρουσιάζεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival. Η εγκατάσταση παρουσιάζεται στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Eno το έργο αποτελεί μια «οπτική μουσική». Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση μουσικής και φωτός που διαρκώς εξελίσσεται μπροστά στον θεατή ο οποίος μπορεί να συνδεθεί με το έργο όπως ακριβώς με έναν συμβατικό πίνακα ζωγραφικής, γνωρίζοντας όμως ότι αυτό τον συνδυασμό και τη συνέχεια εικόνων δεν πρόκειται να τα δει ποτέ ξανά.

Παράλληλα με το έργο του Brian Eno οι επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ μπορούν να δουν στον πρώτο όροφο της βιβλιοθήκης την έκθεση STILL HERE TOMORROW της ARTWORKS.

Οι 45 εικαστικοί και οι 15 κινηματογραφιστές που βραβεύτηκαν από την ARTWORKS το 2018 στο πλαίσιο του 1ου Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ, παρουσιάζουν έργα τους στο Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με ελεύθερη είσοδο και μάς καλούν να γνωρίσουμε τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα.

Ράνια Μπέλλου, Climbing Up the Acropolis III, 2017

Ζωγραφική, γλυπτική, video, φωτογραφία, performance, εγκαταστάσεις, νέα μέσα, ηχητικά έργα αλλά και ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, ενεργοποιούν χώρους του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και τα Νότια Μονοπάτια του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Οι δημιουργοί ανιχνεύουν τις δυνατότητες των προσωπικών αφηγήσεων και στοχάζονται πάνω στον ρόλο του ψηφιακού και φυσικού αρχείου, στις προσδοκίες και τις προκλήσεις της τεχνολογικής εξέλιξης, στον άνθρωπο και τη σχέση του με άλλες μορφές ύπαρξης, στο άτομο σε σχέση με το σύνολο.

H ARTWORKS δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2017 με ιδρυτική και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ/SNF) με στόχο να ενισχύσει και να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική κοινότητα. Κεντρική της δραστηριότητα συνιστά το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNF Artist Fellowship Program). Μέσα από αυτό, απονέμει χρηματικά βραβεία σε νέους δημιουργούς, παρέχοντάς τους τον χρόνο και την ελευθερία για να αναπτύξουν την καλλιτεχνική τους πρακτική. Το 1ο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2018, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στο 2ο Πρόγραμμα την περίοδο Σεπτέμβριος 2019 – Μάιος 2020.

ΔάφνηΧαιρετάκη, Αρχιπέλαγα, γυμνοί γρανίτες, 2014

STILL HERE TOMORROW
Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Χρήστος Βαγιάτας, Φίλιππος Βασιλείου, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Πάκυ Βλασσοπούλου, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Νίκη Γκουλέμα, Κυριακή Γονή, Μανώλης Δασκαλάκης Λεμός, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Δήμητρα Δημοπούλου, Νατάσα Ευσταθιάδη, Πέγκυ Ζάλη, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Γιάννης Κολιόπουλος (ως HYPERCOMF), Πάνος Κομπής, Κατερίνα Κότσαλα, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Μαρία Κριαρά, Ορέστης Μαυρουδής, Ιάσονας Μέγκουλας (Cacao Rocks), Ράνια Μπέλλου, Γιώργος Μωραΐτης, Πέτρος Μώρης, Δανάη Νικολαΐδη Κωτσάκη, Κοσμάς Νικολάου, Πάολα Παλαβίδη (ως HYPERCOMF), Γιώργος Παλαμάρης, Φωτεινή Παλπάνα, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Νεφέλη Παπαδημούλη, Ελένη Παπαναστασίου, Μαρία Παπανικολάου, Βάλια Παπαστάμου, Πάνος Προφήτης, Φώτης Σαγώνας, Μαρία Σιδέρη, Αλέξανδρος Σιμόπουλος, Αλίκη Σούμα, Αναστάσης Στρατάκης, Στεφανία Στρούζα, Άγγελος Τζωρτζίνης, Παύλος Τσάκωνας, Αλέξης Φιδετζής, Δέσποινα Φλέσσα
Συμμετέχουν οι κινηματογραφιστές:
Ειρήνη Βιανέλλη, Τζώρτζης Γρηγοράκης, Νεριτάν Ζιντζιρία, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Δέσποινα Κούρτη, Ζακλίν Λέντζου, Μανώλης Μαυρής, Λουκιανός Μοσχονάς, Γιώργος Νικόπουλος, Σμαράγδα Νιτσοπούλου, Δέσποινα Οικονομοπούλου, Ιωάννα Πετειναράκη, Γιάννης Συμβώνης, Γιώργος Φουρτούνης, Δάφνη Χαιρετάκη

ΕιρήνηΒιανέλλη, Icebergs, 2017

23 - 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019, 10.00-01.00
Kέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Είσοδος ελεύθερη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ