ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τυφλά παιδιά στη Χιλή «βλέπουν» την ηλιακή έκλειψη - Χάρη στη NASA

Τυφλά παιδιά στη Χιλή «βλέπουν» την ηλιακή έκλειψη - Χάρη στη NASA
AP Photo/Esteban Felix

Μια ομάδα τυφλών παιδιών στη Χιλή χρησιμοποίησε τον ήχο και το σύστημα Μπράιγ για να ζήσει μια εμπειρία που μοιάζει πολύ με την ηλιακή έκλειψη.

Το πείραμα έγινε στο σχολείο Έλεν Κέλερ στο Σαντιάγο, μια εβδομάδα πριν από την ηλιακή έκλειψη της 2ης Ιουλίου η οποία θα βυθίσει μέρος της Νότιας Αμερικής στο σκοτάδι.

Χιλιάδες τουρίστες και επιστήμονες θα συγκεντρωθούν στη βόρεια Χιλή, η οποία είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στη γη για να παρακολουθήσει κανείς την έκλειψη.

Τα τυφλά παιδιά άκουσαν διάφορους ηχητικούς τόνους, χρησιμοποιώντας ακουστικά και το LightSound, ένα εργαλείο που τα βοήθησε να νοιώσουν τις διαφορές στην ένταση του ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια της έκλειψης, μέσω του ήχου. Επίσης διάβασαν, με τη μέθοδο Μπράιγ το βιβλίο «Άνοιξε τις αισθήσεις σου στις εκλείψεις: Νότιος Αμερική».

AP 19176655741025

AP Photo/Esteban Felix

Η εμπειρία του να «αγγίξει» και να «ακούσει» κάποιος την ηλιακή έκλειψη, έγινε δυνατή χάρη σε μια κοινή πρωτοβουλία της NASA, του Οργανισμού Αεροναυπηγικής και Διαστήματος της Χιλής, του Πανεπιστημίου Edinboro της Πενσιλβάνια, του Πανεπιστημίου Diego Portales της Χιλής και του γιγαντιαίου Τηλεσκοπίου Μαγγελάνος.

Τα βιβλία Μπράιγ και μια δωδεκάδα συσκευές LightSound θα ταξιδέψουν σε όλη τη Χιλή προκειμένου και άλλα παιδιά να μπορέσουν να έχουν την ίδια εμπειρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ