ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Mordillo: Ο Αργεντίνος σκιτσογράφος δάσκαλος των κόμιξ πέθανε στα 86 του

Mordillo: Ο Αργεντίνος σκιτσογράφος δάσκαλος των κόμιξ πέθανε στα 86 του
AP Photo/Frank Augstein

Σκιτσογράφος και κομίστας με διεθνή αναγνώριση, ο Mordillo άφησε την τελευταία του πνοή στη Μαγιόρκα σε ηλικία 86 ετών. Ο Guillermo Mordillo ήταν αεικίνητος και δραστήριος μέχρι τέλους.  

Ο Αργεντινός σκιτσογράφος και κομίστας αγαπήθηκε παγκοσμίως για τα χρωματιστά του σκίτσα και τις απεικονίσεις ζώων, με διασημότερη αυτή της καμηλοπάρδαλης.

Οι φιγούρες του Mordillo έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς κατά τις δεκαετίες του '70 και του '80. Εκείνη την περίοδο ήταν ένας από τους πιο γνωστούς κομίστες στον κόσμο, ενώ ακόμα και σήμερα τα σχέδιά του είναι αναγνωρίσιμα με την πρώτη ματιά από χιλιάδες ανθρώπους. Από μικρός λάτρευε το σχέδιο και το ποδόσφαιρο και τελικά μετά από μακρά πορεία αναζητήσεων επαγγελματικού προσανατολισμού, μπήκε στον κόσμο των εφημερίδων μέσω ενός σχεδίου του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Paris Match» το 1966. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει, ενώ η απήχηση του έργου του ήταν διεθνής. Συνεργάστηκε επίσης και με το περιοδικό Stern.

Screenshot 1815 copy

Instagram

Η διεθνής φήμη του Mordillo κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι. Η οικουμενικότητα των χιουμοριστικών σχεδίων του τον έκανε σεβαστό σε όλο τον κόσμο και του χάρισε σειρά βραβείων. Καλλιτέχνης πολύ χαμηλών τόνων έκανε στη ζωή του μόνο τρεις εκθέσεις. Μια στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του '60, μία στη Βαρκελώνη και την τελευταία στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα το Νοέμβριο του 1989, της οποίας τα έσοδα διατέθηκαν για τα παιδιά με αυτισμό.

Screenshot 1810

Instagram

Πιο χαρακτηριστικό ακόμα και από τις φιγούρες του, είναι το γεγονός ότι ποτέ δεν χρησιμοποίησε λέξεις στα σκίτσα του. Ήταν όλο μόνο εικόνα και χρώμα, αλλά, πάντα εύστοχα και με σαφή ερμηνεία. Ο ίδιος έλεγε ότι η διαδικασία δημιουργίας ήταν διαισθητική. Ο Mordillo κατάφερε με την κοινή γλώσσα που δημιούργησε μέσα από το σχέδιό του να έχει εκατομμύρια θαυμαστές, ενώ τα βιβλία του έχουν κάνει χιλιάδες εκδόσεις παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, ήταν και πολύ παραγωγικός. Κατάφερε να ολοκληρώσει πάνω από 2.000 σχέδια χωρίς λόγια, δημιουργώντας κατά μέσο όρο 60 ετησίως.

Υπήρξε παντρεμένος με την Amparo Camarasa και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Sebastién και τον Cécile. Ο θάνατός του σκόρπισε θλίψη στον κόσμο των κόμιξ, αλλά και σε όσους μεγάλωσαν με τα σκίτσα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ