ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Μια προσωρινή εγκατάσταση για την επαναλειτουργία της

Παναγία των Παρισίων: Μια προσωρινή εγκατάσταση για την επαναλειτουργία της
AP Photo/Rafael Yaghobzadeh, Pool

Μια προσωρινή αρχιτεκτονική εγκατάσταση έχει προταθεί και φαίνεται ότι προκρίνεται για την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του ναού μετά την καταστροφική πυρκαγιά. 

Η προσωρινή αυτή δομή έχει ήδη συγκεντρώσει πολλά θετικά σχόλια και αναπαράγει τις φυσικές διαστάσεις του καθεδρικού ναού

Η διεθνής εταιρεία αρχιτεκτονικής Gensler πρότεινε να δημιουργηθεί ένα περίπτερο παράλληλα με τη Νοτρ Νταμ, το οποίο θα χρησιμεύσει ως προσωρινός τόπος λατρείας μετά τη φωτιά που κατέστρεψε την οροφή του καθεδρικού ναού. Το Pavillon Notre-Dame όπως αποκαλείται έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί λειτουργίες, στο διάστημα που ο καθεδρικός ναός 850 ετών ανακαινίζεται. Η προσωρινή αυτή δομή έχει συγκεντρώσει πολλά θετικά σχόλια και αναπαράγει τις φυσικές διαστάσεις του καθεδρικού ναού.

gensler designs temporary worship space for notre dame paris dezeen 2364 col 3

Gensler

Ελαφριά πλαστική μεμβράνη και τοιχώματα από ημιδιαφανή πολυανθρακικά πάνελ χαρακτηρίζουν την κατασκευή που λόγω των υλικών δημιουργεί την ψευδαίσθηση μιας ελαφρότητας απαραίτητης στον χώρο, ενώ όταν αφαιρεθούν κάποια πάνελ προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα στη δυτικής όψη της Νοτρ Νταμ. Στόχος είναι να κατασκευαστεί ένας ταπεινός χώρος χωρίς τίποτα διακοσμητικό ή μεγαλειώδες και φυσικά τίποτα συγκρίσιμο με τον ίδιο τον ναό. Ένας χώρος ο οποίος μετά την αποκατάσταση του κτηρίου θα μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις.

gensler designs temporary worship space for notre dame paris dezeen 2364 col 2

Gensler

Η κατασκευή αποσκοπεί να μεταδώσει σε κατοίκους και επισκέπτες μια δήλωση ελπίδας και αναγέννησης. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να ανοικοδομήσει τη Νοτρ Νταμ σε μόλις πέντε χρόνια, εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, πράγμα που οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι είναι αδύνατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ