ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

REV Ocean: Το νέο μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου έχει μια σημαντική αποστολή

REV Ocean: Το νέο μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου έχει μια σημαντική αποστολή
revocean.org

To μεγαλύτερο σούπερ γιοτ του κόσμου είναι το Azzam, το υπερσύγχρονο σκάφος, μήκους 590 ποδών, που ανήκει στο Σεΐχη Khalifa bin Zayed Al Nahyan των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αλλά, τώρα το Azzam πρόκειται να χάσει τον τίτλο του, καθώς το REV Ocean βρίσκεται υπό κατασκευή στο ναυπηγείο VARD, στη Ρουμανία.

Το REV Ocean θα είναι λίγο πιο μεγάλο από το Azzam. Αυτό όμως είναι το λιγότερο εντυπωσιακό στοιχείο του. Το REV, όταν ολοκληρωθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2020, θα είναι σε θέση να επισκεφθεί οποιοδήποτε ωκεανό στη Γη. Και αποτελεί μέρος της επιθυμίας του Νορβηγού επιχειρηματία Kjell Inge Røkke να ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία, με ένα εξαιρετικά σημαντικό, αλλά όχι τόσο απλό στόχο: να κάνουμε τους ωκεανούς και πάλι υγιείς.

Ο ίδιος δημιούργησε τη REV Ocean (το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που ιδρύθηκε στη Νορβηγία το 2018. Ήταν μέρος της συμμετοχής του στο Giving Pledge, τη δέσμευσή του να δώσει περισσότερο από το 50% της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το ίδρυμα έχει ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις παγκόσμιες επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ο Røkke χρηματοδότησε προσωπικά την κατασκευή του REV και επέλεξε ως διευθύνουσα σύμβουλο του ιδρύματος τη Nina Jensen (πρώην γενική γραμματέα του WWF στη Νορβηγία).

Rokke 500x500

O 60χρονος Νορβηγός επιχειρηματίας Kjell Inge Røkke, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια (@givingpledge.org)

Μετά από 18 επίπονους μήνες, η ομάδα REV αποζημιώθηκε όταν το πλοίο τελικά έπεσε για πρώτη φορά στο νερό πριν λίγες μέρες. Η Nina Jensen, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια συναρπαστική μέρα, το ερευνητικό σκάφος μας είναι κοντά στην ολοκλήρωσή του και είμαστε τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση του οράματός μας για την προστασία των ωκεανών».

Screenshot 2006

REV.com

Τις προσεχείς εβδομάδες το πλοίο θα κατέβει τον ποταμό Δούναβη μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, θα περάσει τα στενά του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, θα διασχίσει τη Μεσόγειο, θα βγει από το Στενό του Γιβραλτάρ και τελικά θα φτάσει στο Brattvag της Νορβηγίας. Το ταξίδι εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 30 - 35 ημέρες ανάλογα με τις συνθήκες. Στη Νορβηγία θα ολοκληρωθεί η κατασκευή, με την εγκατάσταση τεχνικών εργαλείων, επιστημονικού εξοπλισμού και ερευνητικών εργαστηρίων.

Το REV Ocean θα είναι εξοπλισμένο για τη διεξαγωγή αποστολών που καλύπτουν όλο το θαλάσσιο οικοσύστημα. Θα χρησιμοποιηθεί από επιστήμονες για να διερευνήσουν θέματα όπως οι επιπτώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον ωκεανό, η ρύπανση από πλαστικά και η μη βιώσιμη αλιεία. Το πλοίο έχει μήκος 600 πόδια και θα έχει την ικανότητα να φιλοξενεί 55 επιστήμονες και 35 άτομα πλήρωμα. Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει συστήματα σόναρ, εργαστήρια, αμφιθέατρο και αίθουσες διδασκαλίας, υποβρύχιο που μπορεί να κατέβει στα 6.000 μέτρα και προηγμένο εξοπλισμό επικοινωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ