ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Πώς το «Διδυμότειχο Μπλουζ» άλλαξε τη ζωή του καλλιτέχνη

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Πώς το «Διδυμότειχο Μπλουζ» άλλαξε τη ζωή του καλλιτέχνη
Facebook

«Εκεί στο Νότο», «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Έλα ψυχούλα μου» και «Τερατάκια τσέπης»: τα τραγούδια αυτά αποτελούν μόλις ένα μικρό δείγμα της μουσικής παρακαταθήκης του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, του σπουδαίου καλλιτέχνη που πέθανε σήμερα σε ηλικία 63 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη το πανελλήνιο.

Ιστορία, όμως, άφησε και το κομμάτι «Διδυμότειχο Μπλουζ», ένα τραγούδι που στην ουσία αποτελεί αυτοβιογραφικό «σημείωμα» του μεγάλου τραγουδοποιού.

«Το ΄76 λίγο πριν να φέξει πήρα ένα πλοίο άσπρο σαν ψυγείο σαν νοσοκομείο. Το ’76 σαν χοντρό αστείο κρύο χειρουργείο το εθνικό θηρίο μ’ έστειλε στη Χίο». Τα λόγια αυτά περιέγραφαν τα πρώτα συναισθήματα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα πριν ξεκινήσει τη στρατιωτική του θητεία.

O Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε αφηγηθεί τις εμπειρίες του στον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο, ο οποίος έγραψε τους στίχους του τραγουδιού. Ο Μαχαιρίτσας έγραψε τη μουσική και ήθελε να το τραγουδήσει ο ίδιος με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο, η δισκογραφική του εταιρεία επέμενε να ερμηνεύσει το τραγούδι ο Γιώργος Νταλάρας.

Όπως αποκάλυψε αρκετά χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ», πριν το τραγούδι κυκλοφορήσει και σπάσει τα… ταμεία, ο τραγουδοποιός ήταν έτοιμος να παρατήσει τον καλλιτεχνικό χώρο και να εγκατασταθεί μόνιμα στο Βόλο.

Ο δίσκος έγινε χρυσός με 35.000 πωλήσεις…

Ποιος ήταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Ο Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Αργότερα εργάστηκε χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1978 με αγγλικό στίχο με τους "P.L.J. Band" με τίτλο "Gaspar.

Ακολούθησαν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία άρχισε να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιούργησε με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 οπότε και κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάστηκε σε «Τερμίτες», όνομα που παρέπεμπε στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκίνησε η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Είχε συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση[1], Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, “Émigré”, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, “Κίτρινα Ποδήλατα”, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, “Μagic De Spell”, Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλ.Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, “W.C.” κ.α.

Επίσης, είχε συνεργαστεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χαρούλα Αλεξίου, το Δημήτρη Μητροπάνο, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα κ.ά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ