ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Google χορεύει φλαμένκο μαζί με τη Λόλα της Ισπανίας

Η Google χορεύει φλαμένκο μαζί με τη Λόλα της Ισπανίας

Ένα doodle με μεσογειακό ταμπεραμέντο και πάθος για το χορό. Η Google τιμάει την 93η επέτειο γέννησης της θρυλικής Ισπανίδας τραγουδίστριας και χορεύτριας του φλαμένκο Μαρία Ντολόρες “Λόλα” Φλόρες Ρουίθ (Maria Dolores “Lola” Flores Ruiz) που γεννήθηκε στην πόλη Χερέθ ντε λα Φροντέρα της Ανδαλουσίας στις 21 Ιανουαρίου 1923.

Κορυφαία χορεύτρια και τραγουδίστρια είχε το προσωνύμιο “Λόλα Της Ισπανίας”, η τσιγγάνικη καταγωγή της της όρισε το πεπρωμένο. Με καβαλιέρο της τον Μανόλο Καρακόλ η Λόλα Φλόρες αναδείχθηκε στην τέχνη της ενώ το 1958 παντρεύτηκε τον τσιγγάνο κιθαρίστα Σαλαχέλ Πεσκαίλα με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά, όλα καλλιτέχνες. Η Λολίτα Φλόρες (χορεύτρια), ο Αντόνιο Φλόρες (καλλιτέχνης της rock) και η τραγουδίστρια και ηθοποιό Ροζάριο Φλόρες συνέχισαν το ταλέντο των γονιδίων της.

Kατά τη διάρκει της εμβληματικής καριέρα που ήταν η ίδια η ζωή της, η Λόλα Φλόρες μάγεψε τα πλήθη και τους θιασώτες της ανδαλουσιανής παραδοσιακής μουσικής από μικρή ενώ χάρισε την παρουσία της την μεγάλη οθόνη από το 1939 έως και το 1987.

Γνωστή και ως “La Faraona” (από την ομότιτλη ταινία που πρωταγωνίστησε το 1955) αυτή η γυναίκα ανέδειξε την ισπανική παράδοση, υποδύθηκε πολλές φορές την τσιγγάνα όπως και ήταν και υπέγραψε το πρώτο κινηματογραφικό της συμβόλαιο σε ηλικία 17 χρόνων.

GOOGLELOLA

Τα σκάνδαλα δεν της ήταν άγνωστα. Η Φλόρες είχε καταδικαστεί για φορολογική απάτη το 1991 με πρόστιμο 14 εκατ. πεσέτες και 16 μήνες φυλάκιση αλλά δεν πέρασε ποτέ πίσω από τα σίδερα καθώς αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Τιμημένη με μετάλλιο από την ισπανική κυβέρνηση το 1994 για το σύνολο της προσφοράς της και ένα χρόνο αργότερα πέθανε σε ηλικία 72 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

Την ημέρα της κηδείας της, οι θαυμαστές της τραγουδούσαν το τραγούδι που η Λόλα Φλόρες αγαπούσε, το “La Zarzamora” ενώ στο συλλυπητήριο μήνυμα προς την οικογένειά της, ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία έγραψαν: “H Ισπανία έχασε μία από τις μεγαλύτερες καλλιτέχνες αυτού του αιώνα”. Μετά το θάνατο της ο γιος της Αντόνιο αυτοκτόνησε και θάφτηκε δίπλα της ενώ η ταινία του 2007 "Lola, la película" διηγείται τη μεθυσμένη από την τέχνη του χορού ζωή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ