ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αργεντινή: Τεράστια συλλογή σπάνιων ναζιστικών αντικειμένων βρέθηκε κρυμμένη πίσω από βιβλιοθήκη

Αργεντινή: Τεράστια συλλογή σπάνιων ναζιστικών αντικειμένων βρέθηκε κρυμμένη πίσω από βιβλιοθήκη
AP Photo/Natacha Pisarenko

Μια συλλογή αναμνηστικών αντικειμένων των Ναζί, με περισσότερα από 70 αντικείμενα, κατέληξε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Αργεντινής, στο Μπουένος Άιρες, μετά από μια κινηματογραφική επιχείρηση της αστυνομίας. Στην Αργεντινή η κατοχή ναζιστικών αντικειμένων είναι παράνομη εάν αυτά εκτίθενται δημόσια, αλλά υπό προϋποθέσεις επιτρέπεται σε ιδιωτικούς χώρους.

Η συλλογή είναι η μεγαλύτερη που έχει κατασχεθεί ποτέ στη χώρα. Η ομοσπονδιακή αστυνομία, σε συνεργασία με την Interpol, βρήκαν τα αντικείμενα κρυμμένα πίσω από μια βιβλιοθήκη σε ένα σπίτι στο βόρειο Μπουένος Άιρες, μετά από έρευνα για παράνομη διακίνηση και κατοχή έργων Τέχνης. Στα συγκεκριμένα αντικείμενα περιλαμβάνονται προτομές του Αδόλφου Χίτλερ, αλλά και ένα όργανο που χρησιμοποιήθηκε για να μετριέται η διάμετρος των ανθρώπινων κεφαλιών, ώστε να προσδιορίζεται η φυλετική τους καθαρότητα.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν ο ιδιοκτήτης της συλλογής είχε παραβιάσει τους αντιρατσιστικούς νόμους της χώρας, αλλά έχει ήδη παραπεμφθεί για κατοχή αντικειμένων με παράνομη προέλευση.

Οι πράκτορες της Interpol άρχισαν να παρακολουθούν το συλλέκτη και με δικαστικό ένταλμα εισέβαλαν στο σπίτι του στις 8 Ιουνίου 2017. Εκεί, μια τεράστια βιβλιοθήκη κίνησε το ενδιαφέρον τους και από πίσω της ανακάλυψαν ένα πέρασμα που οδηγούσε σε ένα μυστικό δωμάτιο, γεμάτο με συλλεκτικά ναζιστικά αντικείμενα.

AP 19275677370332

Πηγή: AP Photo/Natacha Pisarenko

Αργεντινοί και Γερμανοί ειδικοί λένε ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα είναι αυθεντικά. Ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποια παιχνίδια που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για να προσηλυτίζουν τα παιδιά, μια κλεψύθρα και ένα αρνητικό από φωτογραφία του Χίτλερ που κρατάει ένα μεγεθυντικό φακό.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι τα αντικείμενα έφτασαν στη χώρα μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Αργεντινή έγινε καταφύγιο για πολλούς Ναζί, καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου, που διέφευγαν τη σύλληψη στην Ευρώπη.

Τα αντικείμενα θα παραμείνουν στην κατοχή του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, όσο συνεχίζεται η έρευνα για την προέλευσή τους. Ο Πρόεδρος του Μουσείου, Μασέλο Μιντλίν, είπε ότι τα αντικείμενα ενθαρύνουν το μίσος, το θάνατο και την καταστροφή. Συμπλήρωσε ότι θα αποτελέσουν μέρος μιας έκθεσης με σκοπό να προωθηθούν οι δημοκρατικές αξίες, η εκπαίδευση και η μάχη να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη ώστε τραγωδίες σαν το Ολοκαύτωμα να μην επαναληφθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ