ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η εντυπωσιακή έκθεση απολιθωμένου δάσους στο Ευγενίδειο Ιδρυμα

Η εντυπωσιακή έκθεση απολιθωμένου δάσους στο Ευγενίδειο Ιδρυμα

20 εκατομμύρια χρόνια μετά, είναι ακόμη εδώ. Μια εντυπωσιακή βόλτα στο “Δάσος κάτω από τον Δρόμο” περιμένει να ανακαλύψουμε τα ευρήματα που ταξίδεψαν στο χρόνο μέσα από την έκθεση που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου φέρνει στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η πρωτότυπη και εντυπωσιακή έκθεση παρουσιάζει κοινό τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και ενδεικτικά ανασκαφικά ευρήματα από τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων στην Ελλάδα όπως αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου στη Λέσβο.

Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες καθώς και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές, μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών και μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στην έκθεση.

Παράλληλα παρουσιάζονται ευρήματα που αποτελούν τεκμήρια της βιαιότητας των ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες κατέστρεψαν την βλάστηση και μέσω της διαδικασίας της απολίθωσης οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

IMG 7656s

Το οικοσύστημα με τους εκατοντάδες ιστάμενους και κατακείμενους κορμούς δένδρων, οι οποίοι σκεπάσθηκαν από ηφαιστειακά υλικά και απολιθώθηκαν στη θέση τους, πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια είναι ένα παράθυρο στη γεωιστορική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου. Και είναι αυτό ακριβώς το μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα μνημείο που μας καλεί κοντά του από το Σάββατο 23 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 σε μια έκθεση που εστιάζει στα ευρήματα αλλά και τους ανθρώπους πίσω από αυτά.

IMG 7621

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη ενώ διοργανώνονται ξεναγήσεις για μαθητές Ε΄και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ