Τα αμύθητης αξίας –και όχι μόνο χρηματικής φυσικά- έργα Τέχνης που φυλάσσονται στο Μουσείο του Λούβρου κινδυνεύουν. Όχι από κλοπές, ή κάποιου παρόμοιου είδους ενέργειες, αλλά από την κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό και δημιουργήθηκε ένα ειδικό κτήριο, στο οποίο θα μεταφερθούν για φύλαξη.    

Το Μουσείο άνοιξε το καινούργιο του κέντρο συντήρησης χτες, στην πόλη Λιεβέν, περίπου 200 χιλιόμετρα από το Παρίσι. Στόχος είναι να μεταφερθούν εκεί πολλοί από τους θησαυρούς του Λούβρου, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από τις επαναλαμβανόμενες τα τελευταία χρόνια πλημμύρες, που «φουσκώνουν» το Σηκουάνα.

Το κέντρο συντήρησης, σε αντίθεση με το ίδιο το Λούβρο, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα έργα να είναι απόλυτα προστατευμένα από πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές. Η απόφαση πάρθηκε όταν, μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2016 και του 2018, το Μουσείο αναγκάστηκε να εκκενώσει τα υπόγειά του και μέρος του ισογείου του και να κλείσει αρκετά μεγάλο τμήμα των εκθέσεών του.

Ήδη, από το 2002, η αστυνομία του Παρισιού είχε προειδοποιήσει το Μουσείο να δημιουργήσει ένα σχέδιο εκκένωσης των έργων Τέχνης. Το Λούβρο έχει, φυσικά, αντι-πλημμυρικό σχέδιο δράσης αλλά σε περίπτωση μεγάλης ανόδου της στάθμης των υδάτων θα είναι αδύνατο να εκκενωθούν εγκαίρως τα 10.000 τετραγωνικά  των υπόγειων χώρων του.

louvre elevation du centre de conservation du louvre

Ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό έργο

Οι καινούργιες εγκαταστάσεις, στο Λιεβέν, θα στεγάσουν περίπου 250.000 έργα Τέχνης, τα οποία θα μεταφερθούν εκεί σταδιακά την επόμενη πενταετία. Οι χώροι αποθήκευσης των έργων θα καταλαμβάνουν περίπου το μισό από το χώρο των εγκαταστάσεων. Ο υπόλοιπος χώρος θα είναι γραφεία και εργαστήρια συντήρησης και αποκατάστασης. Το συνολικό εμβαδό των εγκαταστάσεων είναι 18.500 τετραγωνικά μέτρα. Το σχεδιασμό και την κατασκευή ανέλαβε το βρατανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Rogers Stirk Harbour + Partners και είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, με τρόπο ώστε ο τεράστιος όγκος του να «χάνεται» στο χώρο. Αξιοποιώντας τη φυσική κλίση του εδάφους, το κτίριο ενσωματώνεται στο τοπίο και η κατάφυτη οροφή του σχηματίζει μια ελαφρά κεκλιμένη οπτική προέκταση του πάρκου Louvre Lens.

Για τη συντήρηση των έργων χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία αιχμής, η οποία αξιοποιεί τη θερμική μάζα του ίδιου του εδάφους για να παρέχει σταθερές και ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας για τα έργα και την ελάχιστη επιβάρυνση στο περιβάλλον από το κτήριο. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων γίνεται επίσης με τρόπο ώστε να υπάρχει η μέγιστη ανακύκλωση και να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος από πλημμύρες. Τα οχήματα κινούνται υπογείως, τόσο για τη μεταφορά των έργων, όσο και για τη μετακίνηση του προσωπικού. 

Το κέντρο, θα έχει αρκετό χώρο για να φιλοξενήσει και έργα Τέχνης από άλλες χώρες, κατόπιν σχετικού αιτήματος από τις χώρες προέλευσής τους, εάν αυτά πρέπει να εκκενωθούν για λόγους πολέμου ή φυσικών καταστροφών.

Διαβάστε επίσης