ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ληστεία με λεία διαμάντια και κοσμήματα αξίας ενός δισ. ευρώ σε Μουσείο στη Δρέσδη

Ληστεία με λεία διαμάντια και κοσμήματα αξίας ενός δισ. ευρώ σε Μουσείο στη Δρέσδη
Sebastian Kahnert/dpa via AP

Ληστές μπήκαν με κινηματογραφικό τρόπο νωρίς το πρωί στο Μουσείο Green Vault της Δρέσδης, αφού έκοψαν το ρεύμα και έφυγαν με διαμάντια και κοσμήματα που ίσως «ξεπερνούν σε αξία το ένα δισεκατομμύριο ευρώ».

Οι ληστές έκοψαν το ρεύμα στο Green Vault, ένα Μουσείο που έχει χαρακτηριστεί «πιο ασφαλές και από το Φορτ Νοξ», λίγο πριν τις 5 το πρωί και μπήκαν ανενόχλητοι στο κτήριο από ένα παράθυρο.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, έκλεψαν κοσμήματα, διαμάντια και ρουμπίνια των οποίων η αξία ενδεχομένως να ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας δύο άνδρες φαίνονται να εισέρχονται στο μουσείο από ένα παράθυρο με κάγκελα. Στη συνέχεια σπάζουν τρεις προθήκες και αφαιρούν τα τρία σετ των κοσμημάτων που βρίσκονταν μέσα σ' αυτές.

Λίγο πριν από την κλοπή, πυρκαγιά είχε καταστρέψει κοντά στο μουσείο έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η λειτουργία του συστήματος συναγερμού. Οι ερευνητές αρνήθηκαν πάντως σ' αυτό το στάδιο να συσχετίσουν τα δύο γεγονότα.

Η διευθύντρια του μουσείου δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει κάποιο ποσό για τη ζημιά που υπέστη το μουσείο.

«Δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε (τα κλαπέντα κοσμήματα) σε μια αξία διότι δεν είναι προς πώληση», εξήγησε η Άκερμαν προσθέτοντας πάντως πως η ιστορική και πολιτιστική αξία των τριών κοσμημάτων είναι «ανεκτίμητη».

Κατασκευασμένο τον 16ο αιώνα, το μουσείο φημίζεται ότι διαθέτει μία από τις σημαντικότερες συλλογές παλαιών κοσμημάτων στην Ευρώπη.

Ένα μέρος του μουσείου, το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης, είχε καταστραφεί στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου στη διάρκεια του συμμαχικού βομβαρδισμού της 13ης Φεβρουαρίου 1945 και στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε.

Ο Κόκκινος Στρατός είχε πάρει στη Σοβιετική Ένωση ένα μέρος των έργων, τα οποία όμως επαναπατρίσθηκαν το 1958 στη Δρέσδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ