ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λάθος το όνομα του Παρθενώνα, υποστηρίζει Ολλανδός αρχαιολόγος

Λάθος το όνομα του Παρθενώνα, υποστηρίζει Ολλανδός αρχαιολόγος
AP Photo/Petros Giannakouris

Μια παρανόηση… 2.000 χρόνων συνοδεύει το όνομα του επιβλητικού ναού του Παρθενώνα, υποστηρίζει Ολλανδός αρχαιολόγος, ο οποίος θεωρεί ότι οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τον συγκεκριμένο ναό «Εκατόμπεδο».

Σύμφωνα με έρευνα του Ολλανδού αρχαιολόγου Γιάνικ Φαν Ρουκχούιζεν, η οποία δημοσιεύτηκε στο American Journal of Archaelogy και στην ολλανδική έκδοση του National Geographic, ο ναός που όλοι γνωρίζουμε ως Παρθενώνας και ο οποίος δεσπόζει επάνω στον βράχο της Ακρόπολης ενδεχομένως να έφερε άλλο όνομα κατά την κλασική εποχή της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Telegraph, ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν τον ναό «Εκατόμπεδο», το οποίο σημαίνει ναός μήκους εκατό πόδων. Αντιθέτως, ισχυρίζεται ότι ο Παρθενώνας ήταν ένας μικρότερος και πιο παλιός ναός της Ακρόπολης, ο οποίος βρισκόταν στο Ερεχθείο.

Ο αρχαιολόγος αναγνωρίζει ότι η ονομασία «Εκατόμπεδο» δεν είναι τόσο εύηχη, θεωρεί ότι η δυσκολία στην προφορά του αυθεντικού ονόματος συνέτεινε στην προτίμηση του πιο «πιασάρικου» ονόματος «Παρθενώνας», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Αναφερόμενος στον ναό που θεωρεί ως τον «πραγματικό» Παρθενώνα, ο Ρουκχούιζεν σημειώνει ότι μάλλον πήρε το όνομα του από τα αγάλματα των παρθένων, τις γνωστές Καρυάτιδες του Ερεχθείου.

«Είναι λογικό οι Έλληνες της αρχαίας εποχής να αποκαλούσαν τον ναό αυτό Παρθενώνα ή αλλιώς "οίκο των παρθένων"», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ