ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι πιο επιτυχημένοι -παγκοσμίως- συγγραφείς του 2019

Οι πιο επιτυχημένοι -παγκοσμίως- συγγραφείς του 2019
Pixabay

Χάρι Πότερ, η αυτοβιογραφία της Μισέλ Ομπάμα, τρόμος δια χειρός Στίβεν Κινγκ, ο λατρεμένος των εφήβων σπασίκλας και τοι ημερολόγιό του και φυσικά κατασκοπικά θρίλερ από τον Τζέιμς Πάτερσον. Αυτά διάβασε περισσότερο ο κόσμος τη χρονιά που πέρασε. 

«Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί» είναι μία από τις πολλές οικονομικές επιτυχίες της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: το θεατρικό έργο, που έχει πάρει έξι βραβεία Tony, έκοψε εισιτήρια αξίας 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων μόλις σε μια εβδομάδα, σημειώνοντας τις υψηλότερες πωλήσεις από οποιοδήποτε άλλη μη μουσική παράσταση στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ. Η Ρόουλινγκ πραγματοποίησε επίσης 2,8 εκατομμύρια πωλήσεις βιβλίων στις ΗΠΑ -αν και το 2019 αποτέλεσε μια πτωτική χρονιά για τη συγγραφέα-, ενώ παράλληλα είχε οκταψήφια έσοδα από τα θεματικά πάρκα και τη νέα ταινία «Το Αγόρι που έζησε», επιστρέφοντας έτσι δυναμικά στην κορυφή της λίστας με τους πιο ακριβοπληρωμένους συγγραφείς, με εκτιμώμενα έσοδα προ φόρων ύψους 92 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Τζέιμς Πάτερσον, που πέρυσι κρατούσε τα σκήπτρα, με 70 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας 5,5 εκατομμύρια πωλήσεις βιβλίων στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με το NPD BookScan. Το βιβλίο του «Ο Πρόεδρος Αγνοείται», το οποίο ο Πάτερσον έγραψε από κοινού με τον Μπιλ Κλίντον, ήταν το βιβλίο μυθοπλασίας ενηλίκων με τις υψηλότερες πωλήσεις το 2018. Ο Πάτερσον, πάντως, παραμένει ο πλουσιότερος συγγραφέας της Αμερικής, με την καθαρή περιουσία του πέρυσι να ανέρχεται στο εκτιμώμενο ποσό των 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά, οι πέντε πιο ακριβοπληρωμένοι συγγραφείς στον κόσμο πώλησαν περισσότερα από 18,6 εκατομμύρια βιβλία στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, συνολικού ύψους 235 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 10 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με πέρυσι.

Την πρώτη τριάδα της λίστας συμπληρώνει η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, με έσοδα περιπου 36 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ίδια και ο σύζυγός της, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, έλαβαν προκαταβολή συνολικού ύψους 65 εκατομμυρίων δολαρίων για δύο βιβλία (ένα έκαστος) το 2017, ποσό πρωτοφανές για τα απομνημονεύματά τους από την προεδρική θητεία. Αν και το βιβλίο του Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη -οι φήμες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια της προεδρικής κούρσας του 2020- η επιτυχία του βιβλίου της Μισέλ καταδεικνύει ότι η ιδιαίτερα υψηλή προκαταβολή που κατέβαλε ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House άξιζε τον κόπο. Τα απομνημονεύματα της πρώην πρώτης κυρίας, με τον τίτλο Becoming, πούλησαν περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου και ήταν το βιβλίο με τις υψηλότερες πωλήσεις το 2018, παρότι κυκλοφόρησε κάτι λιγότερο από δύο μήνες πριν το τέλος του έτους. Η Μισέλ ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τα έσοδά με τα εισιτήρια που έκοψε κατά την εκστρατεία προώθησης του βιβλίου της σε 10 πόλεις, που θύμιζαν περισσότερο περιοδεία κάποιου ροκ σταρ παρά συγγραφέα.

Ο Τζέφ Κίνεϊ, συγγραφέας της δημοφιλούς σειράς παιδικών βιβλίων «Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα» («Diary of a Wimpy Kid»), καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με έσοδα 20 εκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας πωλήσεις 3,6 εκατομμυρίων βιβλίων στις ΗΠΑ σε διάστημα 12 μηνών. Το 14ο βιβλίο της σειράς «Wimpy Kid» κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Κίνεϊ τιμήθηκε πρόσφατα με τον τίτλο του Ιππότη του Γαλλικού Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων, μία από τις υψηλότερες λογοτεχνικές τιμητικές διακρίσεις.

«Έρχεται κάποια ηλικία που συνειδητοποιείς ότι έχεις την ευκαιρία να φτιάξεις τον κόσμο που ζεις», είχε πει ο Κίνεϊ στο Forbes το 2016. «Σας συμβουλεύω να ενστερνιστείτε την ιδέα αυτή και να χαράξετε το δικό σας δρόμο».

Την πεντάδα συμπληρώνει ο Στίβεν Κινγκ, με έσοδα 17 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό κατά 10 εκατομμύρια δολάρια μικροτερο σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που του στοίχισε τη διολίσθηση από την τρίτη θέση όπου βρισκόταν το 2018, όταν τα έσοδά του ανήλθαν σε οκταψήφιο ποσό για τη διασκευή του βιβλίου του «Αυτό» («It») για τον κινηματογράφο. Ωστόσο, η τελευταία του ταινία «Δόκτωρ Ύπνος» («Doctor Sleep») πραγματοποίησε απογοητευτικές πωλήσεις εισιτηρίων, ύψους 71 εκατομμυρίων δολαρίων, παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, ο βασιλιάς του τρόμου πούλησε 2,1 εκατομμύρια βιβλία στις ΗΠΑ.

Εκτός της φετινής πεντάδας βρέθηκαν ο Νταν Μπράουν και ο Τζον Γκρίσαμ. Ο Μπράουν, συγγραφέας του «Κώδικα Ντα Βίντσι», πέρυσι είχε μοιραστεί με τον Κίνεϊ την πέμπτη θέση με έσοδα 18,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο Γκρίσαμ, συγγραφέας νομικών θρίλερ, είχε καταλάβει την τέταρτη θέση με 21 εκατομμύρια δολάρια.

Όσο για τη Ρόουλινγκ, φαίνεται ότι η βασιλεία της θα συνεχιστεί. Ανέλαβε τη συγγραφή του σεναρίου για τη δέκατη ταινία του κόσμου των μάγων, «Φανταστικά Ζώα: Τα Εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ», η οποία σημείωσε πωλήσεις 650 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office. Και έπεται και συνέχεια -μια ακόμη ταινία των «Φανταστικών Ζώων» σχεδιάζεται για το 2021- και, φυσικά, ένας πακτωλός χρημάτων.

Η κατάταξη των συγγραφέων έγινε με βάση τα εκτιμώμενα έσοδά τους κατά την περίοδο από 1η Ιουνίου 2018 έως και την 1η Ιουνίου 2019. Τα ποσά είναι προ φόρων, ενώ δεν έχουν αφαιρεθεί οι αμοιβές ατζέντηδων, μάνατζερς και δικηγόρων. Οι εκτιμήσεις για τα έσοδά τους βασίζονται σε στοιχεία από τα NPD BookScan, Box Office Mojo και Pollstar Pro καθώς και συνεντεύξεις με παράγοντες της βιομηχανίας βιβλίου και ορισμένους από τους δημιουργούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ